Matematik

Areal af det grå afsnit - hvordan?

28. maj 2015 af 321bj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan ikke lige knække, hvordan jeg skal løse denne opgave. Jeg mener dog våde arealet af cirklen og kvadratet skal indgå i beregningen. Har vedhæftet opgaven som dokument.

Håber I kan forklare mig, hvordan jeg skal bære mig ad.

Vedhæftet fil: gg.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2015 af SuneChr

Hvis du er fortrolig med integralregning og cirklens ligning så prøv at se på denne opstilling:
2\cdot \left ( \int_{5}^{20}\sqrt{20^{2}-x^{2}}\, \textup{d}x+15\cdot 5 \right )+\frac{1}{2}\cdot \pi \cdot 20^{2}


Svar #2
28. maj 2015 af 321bj (Slettet)

#1 Vi har haft om cirklens ligning men har ikke gennemgået integralregning endnu

kan den løses på andre måder?


Svar #3
28. maj 2015 af 321bj (Slettet)

Har virkelig brug for hjælp? Er der ikke andre løsningsmuligheder end integralregning? Ellers må jeg jo prøve at kaste mig ud i det


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2015 af SuneChr

# 3
Vær ikke bange for at påbegynde opgaven. Man kan højst komme galt afsted, - uden at ende i galgen.
Lad korden hedde k og udsnitsvinklen v. Da er det åbenbart, at  sin v/25/20 = 1/4
Kig nu i formelsamlingen om der ikke er en formel, der kan benyttes. 


Svar #6
28. maj 2015 af 321bj (Slettet)

men hvad er x og dx fra #1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2015 af Soeffi

Tegningen viser et (lettere fortegnet) nærbillede af indsnittet i cirklen.

Der er markedet to områder: I og II. I er cirkeludsnittet mellem de stiplede linjer (den lige stiplede llinje er en korde til cirklen. Pilhøjden mellem korde og cirkelperiferi er for en ordens skyld markeret med et h). Område II er rektanglet mellem den lige stiplede linje og de tre fuldt optrukne rette linjer.

Arealet af det grå område er: Areal af cirkel minus det samlede areal af område I og II.
Cirklens areal er π·r2 = π·(20)2 = 1257. 

Areal af område I er 0,5·r2·(vrad - sin(v)). Angående v, finder man: r·sin(0,5·v) = 0,5·korde => r·sin(0,5·v) = 0,5·10 => sin(0,5·v) = 5/20 => vrad = 2·sin-1(0,25) => vrad = 0,505; sin(v) = 0,484. 
Dette giver for område I: Areal = 0,5·(20)2·(0,505 - 0,484) = 4,18

Arealet af område II er 10·d = 10·(a - 15) = 10·(r·cos(0,5·v) - 15) = 10·[20·cos(0,1264) -15] = 48,4

Areal af grå område: 1257 - (4,18 + 48,4) = 1204.

Vedhæftet fil:cirkeludsnit.jpg

Svar #8
29. maj 2015 af 321bj (Slettet)

tusind tak for svar :) forstår det godt nu :)


Skriv et svar til: Areal af det grå afsnit - hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.