Kemi

Beregning af pH ved 25ºC

02. juni 2015 af Star04 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Nogle der kan hjælpe med at løse denne? 

En opløsning forberedes ved at opløse 1.48 g propansyre. C2H5COOH og 1.44 g natriumpropanat, C2H5COONa i vand og fortynde indtil man når 500 ml totalvolumen. Beregn opløsningens pH ved 25ºC 

Ved 25ºC er pKa(C2H5COOH) = 4.87; pKw = 14.00 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2015 af Heptan

Benyt pufferligningen


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2015 af mathon

Ved 25ºC
                  1,48 g C2H5COOH ækvivalerer 0,020 mol
                  1,44 g C2H5COONa ækvivalerer 0,015 mol

                     pH=4{,}87+\log\left ( \frac{0{,}015}{0{,}020} \right )


Svar #3
02. juni 2015 af Star04 (Slettet)

#2 Hvordan ved du at den ækvivalerer ved 0,020 el. 0,015 mol?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2015 af mathon

                        n=\frac{m}{M} for syre som for korresponderende base


Svar #5
02. juni 2015 af Star04 (Slettet)

#4, er det virkelig bare det? :P 


Svar #6
02. juni 2015 af Star04 (Slettet)

#4 hvorfor er det 0.015/0.020 og ikke omvendt? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. juni 2015 af mathon

…fordi formlen
   er:
                               pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_\mathbf{\color{Red} s}} \right )
dvs
                               pH=pK_s+\log\left ( \frac{n(C_2H_5COO^-)}{n(C_2H_5COO\mathbf{\color{Red} H})}\right )


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. juni 2015 af Heptan

En logaritmeregneregel siger at       log(a/b) = - log(b/a)       og derfor kan man nogle steder se en omskrivning af pufferligningen:

pH=pK_s-\log\left ( \frac{n_s}{n_b} \right )


Svar #9
03. juni 2015 af Star04 (Slettet)

#8 ah okay super tak :)


Skriv et svar til: Beregning af pH ved 25ºC

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.