Kemi

pH for svag syre

14. juni 2015 af ceciliebroens (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Find pH i 0,0072 M HNO(pKS = 3,37)

Bruger formlen for svage syrer.
pH = 1⁄2(pKS – logCS) 

Men får forkerte resultater :/ Nogle der kan hjælpe? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2015 af Soeffi

HNO3 er salpetersyre. Det er ikke en svag syre og har ikke pKs lig med 3,37.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juni 2015 af mathon

HNO3 (pKs = -1,32) er så godt som 100% ioniseret, hvorfor den i praksis regnes for en stærk syre.

hvorfor
                       pH=-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] \right )=-\log\left ( c_s \right )=-\log\left ( 0{,}0072 \right )


Svar #3
14. juni 2015 af ceciliebroens (Slettet)

Tak for svar.. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2015 af Heptan

HNO2 er salpetersyrling, som er en middelstærk syre med pKs = 3,37. Benyt formlen for ikke-stærke syrer.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2015 af Soeffi

#0 ...Men får forkerte resultater :/ Nogle der kan hjælpe? 

Har du facit?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2015 af mathon

                      \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{0{,}0072 -\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{-3{,}37}\; \; \; \; \; \; 0<\left [ H_3O^+ \right ]<0{,}0072

                      \left [ H_3O^+ \right ]=0{,}001552\; M

                      pH=-\log\left (0{,}001552 \right )=2{,}81


Svar #7
24. juni 2015 af ceciliebroens (Slettet)

Tak for hjælpen alle sammen.. Min bruger herinde har været nede :/ 
Har resultat der siger 2,14 pH... Kan ikke se hvordan det skal kunne give det.. :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. juni 2015 af Heptan

Se #2

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. juni 2015 af mathon

#7

Nu må du skelne mellem
                                           HNO_3        pH=2{,}14
og
                                          HNO_2        pH=2{,}81


Svar #10
24. juni 2015 af ceciliebroens (Slettet)

Hmm ja der står godt nok HNO3... 


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. juni 2015 af Heptan

Står der også pKs = 3,37 i din opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. juni 2015 af mathon

Lad os slå fast:
                                                        \begin{array} {|c|c|} \mathbf{}{syre} & \mathbf{pK_s} \\ \hline HNO_{\mathbf{\color{Red} 3}}&-1{,}32\\ \hline HNO_{\mathbf{\color{Blue} 2}}&3{,}37 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. juni 2015 af mathon

         \begin{array} {|c|c|} st\ae r\! k\; syre&pH=-\log(c_s)\\ \hline middel\! st\ae r\! k\; syre&pH=\frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{{10^{-2pK_s}+4\cdot 10^{-pK_s}}\cdot c_s}}{2}\\ \hline svag\; syre&pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log\left ( c_s \right ) \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. juni 2015 af Heptan

#13 Formlen for middelstærke syrer er lidt anderledes

Brugbart svar (0)

Svar #15
28. juni 2015 af mathon

korrektion efter vågne Heptans påpegning:

                    \begin{array} {|c|c|} st\ae r\! k\; syre&pH=-\log(c_s)\\ \hline middel\! st\ae r\! k\; syre&pH=-\log\left (\frac{-10^{-pK_s}+\sqrt{{10^{-2pK_s}+4\cdot 10^{-pK_s}} \cdot c_s}}{2}\right )\\ \hline svag\; syre&pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log\left ( c_s \right ) \right ) \end{array}


Skriv et svar til: pH for svag syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.