Fysik

Elektrisk kredsløb - Hjælp. 2

05. august 2015 af HoneyMoney (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej  StudiePortalen, jeg er igang med at repeterer lidt El-lære (før ingeniøruddannelsen går i gang) og jeg kan simpelthen ikke løse disse kredsløbs problemer (vedhæftet). Problemet opstår allerede fra "i)". 

Kan ikke huske/finde ud af hvordan man takler når resistoren er efter et knudepunkt, på diagrammerne R1 og R4. Jeg går ud fra strømmen der løber igennem dem udregnes vha. Kirchoffs lov?

Her er link til kredsløbet, hvis man ikke vil åbne den vedhæftede fil: http://imgur.com/CZC1UYR

Vedhæftet fil: sp.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. august 2015 af hesch (Slettet)

i)  Benyt at IR1 = IR2 .  Beregn disse strømme ved ohms lov: I = U / R.

j) og k)  Benyt igen ohms lov:  U = R * I.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. august 2015 af hesch (Slettet)

l)  Vent med den.

m) . . p)  Betragt knudepunktet mellem R1, R2, R4.  Opstil en knudepunktsligning og beregn spændingen i knudepunktet. Resten er ohms lov.

Vend nu tilbage til l):  Rerstat = U / IR1 .


Svar #3
05. august 2015 af HoneyMoney (Slettet)

#1

i)  Benyt at IR1 = IR2 .  Beregn disse strømme ved ohms lov: I = U / R.

j) og k)  Benyt igen ohms lov:  U = R * I.

Tak for svaret. Det bliver jo så 0,255 A = 1 A - Kan ikke lige se sammenhængen lige umiddelbart. At R1 er lige efter et knudepunkt, og imellem 2 andre resistorer der forvirrer mig.. måske overtænker jeg det. 


Svar #4
05. august 2015 af HoneyMoney (Slettet)

#2

l)  Vent med den.

m) . . p)  Betragt knudepunktet mellem R1, R2, R4.  Opstil en knudepunktsligning og beregn spændingen i knudepunktet. Resten er ohms lov.

Vend nu tilbage til l):  Rerstat = U / IR1 .

Ok. En knudepunktsligning.. kan ikke mindes at har lavet sådan en. Men hvad var sammenhængen i i) hvor strømstyrken igennem R1 skulle beregnes (det øverste diagram). 


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. august 2015 af mathon

g)
                  47\; \Omega \; parallelt \; med\; 34\; \Omega

                  R_{erstat}=\frac{(47\; \Omega )\cdot (34\; \Omega)}{(47\; \Omega )+ (34\; \Omega)}

h)
                  str\! \o mmen \; gennem \; R_2\! \! :

                  I_{2}=\frac{12\; V}{47\; \Omega }

i)
                  str\! \o mmen \;I_1=I_3\; gennem \; R_1\;og\; R_3\! \! :

                  I_{1}=I_{3}=\frac{47 \; \Omega}{34 \; \Omega}\cdot I_2=\frac{47\; \Omega }{34\; \Omega }\cdot\frac{12\; \Omega \cdot A}{47\; \Omega }

j)
                  sp\ae ndings\! f\! aldet\; over\; R_1\! \! :

                  U_1=(12\; \Omega )\cdot I_1

k)
                  sp\ae ndings\! f\! aldet\; over\; R_3\! \! :

                  U_3=(22\; \Omega )\cdot I_3

         


Svar #6
05. august 2015 af HoneyMoney (Slettet)

Tusind tæsk :) Der må vel være en fejl i bogens facit, når du nu også brugte samme fremgangsmetode.


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. august 2015 af hesch (Slettet)

#3:  Jeg mente selvfølgelig at IR1 = IR3.

Så IR1 = IR3 = 12V / ( R1 + R3 ).  ( R1 og R3 sidder jo i serie ).


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. august 2015 af hesch (Slettet)

#4:  I Kirchhoffs strømlov ( 1. lov ) opstiller man knudepunktsligninger:
Summen af strømmene bla-bla-bla = 0.

I Kirchhoffs spændingslov ( 2. lov ) opstiller man maskeligninger:
Summen af spændingsændringerne bla-bla-bla = 0.

Du skal her anvende strømloven.


Svar #9
05. august 2015 af HoneyMoney (Slettet)

#5

g)
                  47\; \Omega \; parallelt \; med\; 34\; \Omega

                  R_{erstat}=\frac{(47\; \Omega )\cdot (34\; \Omega)}{(47\; \Omega )+ (34\; \Omega)}

h)
                  str\! \o mmen \; gennem \; R_2\! \! :

                  I_{2}=\frac{12\; V}{47\; \Omega }

i)
                  str\! \o mmen \;I_1=I_3\; gennem \; R_1\;og\; R_3\! \! :

                  I_{1}=I_{3}=\frac{47 \; \Omega}{34 \; \Omega}\cdot I_2=\frac{47\; \Omega }{34\; \Omega }\cdot\frac{12\; \Omega \cdot A}{47\; \Omega }

j)
                  sp\ae ndings\! f\! aldet\; over\; R_1\! \! :

                  U_1=(12\; \Omega )\cdot I_1

k)
                  sp\ae ndings\! f\! aldet\; over\; R_3\! \! :

                  U_3=(22\; \Omega )\cdot I_3

         

Jeg må indrømme jeg ikke forstår din udregning i i) 

Hvordan får du det til det?


Svar #10
05. august 2015 af HoneyMoney (Slettet)

#8

#4:  I Kirchhoffs strømlov ( 1. lov ) opstiller man knudepunktsligninger:
Summen af strømmene bla-bla-bla = 0.

I Kirchhoffs spændingslov ( 2. lov ) opstiller man maskeligninger:
Summen af spændingsændringerne bla-bla-bla = 0.

Du skal her anvende strømloven.

Tak! Det er begyndt at give mening igen :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
05. august 2015 af mathon

#9

i)
        strømforholdet er det omvendte af forholdet mellem de respektive modstande.
        I grundform:
                                        R_2\cdot I_2=U=R_1\cdot I_1

                                         \frac{I_2}{I_1}=\left (\frac{R_1}{R_2} \right )

                                         I_2=\left (\frac{R_1}{R_2} \right )\cdot I_1


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. august 2015 af hesch (Slettet)

#11:  . . . men det er jo lidt ligesom "at gå over åen efter vand", altså først at beregne I1, for så at beregne I2 ud fra I1. Det er da nemmere her at sige:  I2 = U / ( R1 + R3 ).


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. august 2015 af mathon


#9
       parallelt orbundne modstandes erstatningsmodstand

                   \frac{1}{R_{erstat}}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}            multipliceres med  R_1\cdot R_2

                   \frac{R_1\cdot R_2}{R_{erstat}}=R_2+R_1            reciprokværdier

                   \frac{R_{erstat}}{R_1\cdot R_2}=\frac{1}{R_1+R_2}           multipliceres med  R_1\cdot R_2

                    R_{erstat}=\frac{\mathbf{\color{Red} R_1\cdot R_2}}{\mathbf{\color{Blue} R_1+R_2}}

                 

          


Svar #14
05. august 2015 af HoneyMoney (Slettet)

Tak drenge! Nu går det hele op i en højere enhed :) 


Svar #15
05. august 2015 af HoneyMoney (Slettet)

Forresten hvordan ville du takle spørgesmålene m) og ned...? Synes stadig de knudepunkter giver mig ballade, specielt nu hvor der er 4 resisrorer i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. august 2015 af hesch (Slettet)

#15: Du skal tegne strømpile, ( kald strømmene et eller andet ), på tegningen, der tilgår/fragår nævnte knudepunkt ( #2 ).

Uden dem kan man ikke opstille knudepunktsligninger korrekt. Kirchhoff regner med fortegn!


Skriv et svar til: Elektrisk kredsløb - Hjælp. 2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.