Fysik

Parallelmodstand - Udregning

16. august 2015 af Mariostar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal ved hjælp af en parallelkobling få en erstatningsmodstand på 123,4 ohm. Jeg må bruge E12 rækken (se vedhæftet). Jeg skal så finde ud af hvor mange jeg skal bruge og hvilke værdier. Det der driller mig er selve hvordan jeg kan udregne dette?

 

Vedhæftet fil: E12.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2015 af hesch (Slettet)

#0: Metoden er at benytte en første modstand, der er lidt større end de 123,4Ω ( her 150Ω ).

Herefter beregner du anden modstand ved:

1/123,4 = 1/R1 + 1/R2

Se nu om R2 indgår i E12 serien. Hvis ikke, vælger du den nærmest højere værdi i E12-serien for R2, og fortsætter med indsættelse af en R3.

Det er en "cut and try" proces. Alternativt laver man et program, der hurtigt finder en minimal kombination indenfor E12 serien ( færrest mulige modstande ).

Bemærk at et slutresultat:  123,35 < R < 123,45 må være acceptabelt.


Svar #2
16. august 2015 af Mariostar (Slettet)

Jeg har forsøgt mig frem med din måde at beregne med(næsten), jeg har gjort følgende:
1. Brugt CAS-værktøj for at solve r1 (jeg har brugt 'x'):
   solve(1/123=1/150+1/x,x) = 683.333          Her ved jeg at der er en modstand der hedder 680 ohm
2. Brugt formlen: r1*r2 / r1+r2 (hvilket i sig selv er den samme som din, blot omskrevet)
   683.333*150 / 683.333+150 = 123.0004 (dette afviger en smule fra 123.4)

Er dette korrekt på nogen måde? Eller har jeg misforstået metoden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2015 af hesch (Slettet)

#2: I princippet er det rigtigt, men det er din beregning ikke:

Hvordan kommer 683,333Ω pludseligt ind i billedet?  Det er jo ikke en E12-værdi.

680Ω || 150Ω = 122,89Ω , hvilket jeg ikke finder helt acceptabelt, men:

150Ω || 1000Ω || 2700Ω || 15000Ω = 123,40036Ω

beregnet med omtalte program i  #1.

Det er "etwas anderes".    :)


Svar #4
16. august 2015 af Mariostar (Slettet)

Jeg må ærligt sige, at jeg ikke forstår hvordan jeg skal tolke " || " symbolet i forhold til din udregning? :-)
Og i sig selv heller ikke hvor de 2700 ohm kommer fra?


Svar #5
16. august 2015 af Mariostar (Slettet)

Jeg forstår nu dette: 150Ω || 1000Ω || 2700Ω || 15000Ω = 123,40036Ω (altså selve din udregning)
Men! hvad jeg ikke forstår er hvordan du har fundet de andre modstande, der er påkrævet for at opfylde kravet om 123,4 ohm?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2015 af hesch (Slettet)

"||" betyder "parallelt med".

Undgå denne her:  r1*r2 / r1+r2  og benyt i stedet:  R-1 = R1-1 + R2-1.

Det er lige så hurtigt at taste ind, og langt hurtigere ved flere parallelmodstande.

Altså man skriver et program, der opstiller alle mulige kombinationer af 4 modstande i E12-serien, og udvælger den kombination, der giver den mindste fejl.

Jeg har prøvet med 3 modstande, der ikke falder indenfor rammerne:  123,35 < R < 123,45.

Så du skal benytte 4 modstande.

Med 5 modstande kan man finde:

330Ω || 330Ω || 560Ω || 3900Ω || 1MΩ = 123,399956Ω

Vil du se programmet, så sig til.


Svar #7
16. august 2015 af Mariostar (Slettet)

Jeg er enig med formlen, som du siger - jeg bruger nu fremover den anbefalede :-)

Jeg vil meget gerne se programmet! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. august 2015 af hesch (Slettet)

Vedhæftet for 4 modstande:

Sproget er Pascal, men det er meget læsbart ( siger de ).

Vedhæftet fil:parl.pdf

Svar #9
16. august 2015 af Mariostar (Slettet)

Mange tak skal du have - sætter pris på din hjælp! :-)


Skriv et svar til: Parallelmodstand - Udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.