Fysik

Motorcykel opgave - fysik eksamen 2009

19. august 2015 af Katriix (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Er der nogen der kan hjælpe mig med opgave c og d i denne opgave:

http://static.uvm.dk//udd/gym/eksamensopgaver/2009/fysik_A_aug21/opgave03/frameset.html

- Det haster lidt. 

- Katrine


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2015 af Soeffi

Hvad fik du i a) og b)? Jeg tror, at du er nød til at gætte på hjulets radius i c).


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2015 af Soeffi

#1 

 Glem det med radius. Jeg tror at under accelerationen vil tyngdepunktet blive påvirket med et moment fra motorcyklens inerti, der vil virke omkring linjen BG.

Tegner man en linje vinkelret på BG vil tyngdekraften have en komposant på denne, der er lig med Ft·cos(v), hvor v er vinklen mellem BG og vejen. Ft er tyngdekraften i G.

Accelerationen, a, vil skabe en bagudrettet kraft i G lig med masse gange acceleration. Denne har en komposant på den vinkelrette linje til BG på a·m·sin(v), hvor m er massen af motorcykel plus fører. 

Dette giver at a·m·sin(v)=Ft·sin(v) => a·m·sin(v)=m·g·cos(v)=> a=g/tan(v) ved maksimal acceration.

Tan(v) = 50/70, så man får amaks = g·70/50 = (9,82 m/s2)·1,4 = 13,7m/s2.


Skriv et svar til: Motorcykel opgave - fysik eksamen 2009

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.