Matematik

Vejer en elefant og en myg det samme?

24. august 2015 af EO1567 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Vi vil nu bevise, at en elefant og en myg vejer det samme. Lad e være elefantens vægt og m myggens vægt. Kalder vi så deres samlede vægt for 2s, dvs. e+m=2s, gælder det, at

e-2s=-m eller e=2s-m

Multipliceres venstre og højresiderne i de to sidste ligninger, fås

e(e-2s)=-m(2s-m)

e^2-2es=m^2-2ms

e^2-2es+s^2 = m^2-2ms+s^2

(e-s)^2=(m-s)^2

e-s=m-s

e=m

Hvor er fejlen?


Svar #1
24. august 2015 af EO1567 (Slettet)

Anyone?


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2015 af Soeffi

#0 ... e-2s=-m eller e=2s-m. 

Multipliceres venstre og højresiderne i de to sidste ligninger, fås...

Hvad mener du?


Svar #3
24. august 2015 af EO1567 (Slettet)

Det står i opgaven. Mit bud på et svar er at m både er lig med -e og +e og at opgavens løsning i det her tilfælde er -e


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

Fejlen ligger i dette trin:

(e-s)^2=(m-s)^2

e-s=m-s

Hvis vi kalder m-s for d, står der -d = d, hvilket er forkert, hvis d ikke er 0. Derimod i linien ovenover står der (-d)^2 = d^2, hvilket er rigtigt. Kvadrerer man et negativt tal, får man samme positive tal, som hvis man kvadrerer den numeriske værdi af tallet. Eks: (-5)^2 = 5^2.


Svar #5
24. august 2015 af EO1567 (Slettet)

#4

Fejlen ligger i dette trin:

(e-s)^2=(m-s)^2

e-s=m-s

Hvis vi kalder m-s for d, står der -d = d, hvilket er forkert, hvis d ikke er 0. Derimod i linien ovenover står der (-d)^2 = d^2, hvilket er rigtigt. Kvadrerer man et negativt tal, får man samme positive tal, som hvis man kvadrerer den numeriske værdi af tallet. Eks: (-5)^2 = 5^2.

Tusind tak for tilbagemeldingen. Så det vil sige, at jeg har ret i, at m = -e?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

Nej. Prøv at regne det igennem med nogle nemme tal fuldstændig, som du gjorde med bogstaver. Prøv f.eks. med e=1 og m= 200.


Svar #7
24. august 2015 af EO1567 (Slettet)

#6

Nej. Prøv at regne det igennem med nogle nemme tal fuldstændig, som du gjorde med bogstaver. Prøv f.eks. med e=1 og m= 200.

Jeg forstår ikke helt, hvordan jeg finder frem til svaret.. 


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

#5

Nu forstod jeg, hvad du mente.

Men stadigvæk nej.

Ud fra:

(e-s)^2=(m-s)^2

kan du slutte at

e-s=m-s eller -(e-s)=m-s,

og det er den sidste, der er rigtig.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2015 af LeonhardEuler

Lad  0 < e < m

Bemærk nu at der kun gælder en implikation fra den anden retning 

      e - s = m - s  ⇒ (e - s)= (m - s)2   

men ikke omvendt. Du kan kun konkludere at  når      (e - s)2 = (m - s)2   ⇔   e - s = m - s  ∨  -(e - s) = m - s

Når du nu definerer tallet s, som  

              e + m = 2s ⇔  (e + m)/2 = s  

 hvilket er ensbetydende med at

         e < s < m  ⇔  e - s < 0 < m - s 

heraf fremgår det klart at  e - s ≠ m - s, heraf må det rigtige svar nødvendigvis være -(e - s) = m - s, hvorfor dit bevis ikke er gyldig. 


Svar #10
24. august 2015 af EO1567 (Slettet)

#8

#5

Nu forstod jeg, hvad du mente.

Men stadigvæk nej.

Ud fra:

(e-s)^2=(m-s)^2

kan du slutte at

e-s=m-s eller -(e-s)=m-s,

og det er den sidste, der er rigtig.

Eksperimentalfysikeren, du er da bare for god. Så, for at opsummere: fejlen ligger i at der ikke står at (e-s)^2 = (m-s)^2 kan simplificeres til BÅDE e-s=m-s og -(e-s)=m-s? I dette tilfælde er det jo så -(e-s)=m-s der er korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. august 2015 af LeonhardEuler

#10 : Næsten rigtigt. Du må ikke benytte ordet "og" men i stedet "eller". Du kan kun benytte et "og", hvis m = e, hvilket ikke er tilfældet. Et bevis for, hvorfor det andet nødvendigvis må gælde, gives i #9. 


Svar #12
24. august 2015 af EO1567 (Slettet)

#11

#10 : Ja. Et bevis for, hvorfor det andet nødvendigvis må gælde, gives i #9. 

Tak for hjælpen, det betyder alverden :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. august 2015 af LeonhardEuler

#12 : Kig igen på #11. Jeg læster ikke din kommentar i #10 ordentligt igennem. 


Skriv et svar til: Vejer en elefant og en myg det samme?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.