Matematik

Kvadratet på en toleddet størrelse

13. september 2015 af Simbaceci (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen. 

Jeg er i gang med en opgave som hedder:

Udregn ved hjælp af kvadratet på en toleddet størrelse

(3Tr+9r)2 

Resultatet er = 9T2r2 + 54Tr+ 81r2

Jeg forstår godt det første led og det sidste led, men jeg forstår ikke hvordan 54 kommer ind i billedet? :-O


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2015 af SuneChr

Kvadratet på første led plus kvadratet på andet led plus leddenes dobbelte produkt.


Svar #2
13. september 2015 af Simbaceci (Slettet)

Den forstår jeg ikke helt :-O


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. september 2015 af PeterValberg

"Kvadratet på en toleddet størrelses sum er lig med kvadratet på det første led,
plus kvadratet på det andet led, plus det dobbelte produkt..."

(a + b)2 = a2 + b2 + 2ab

I dit tilfælde:

(3Tr + 9r)2 = (3Tr)2 +(9r)2 + 2·3Tr·9r = 9T2r2 + 81r2 + 54Tr2

"det dobbelte produkt" er markeret med gult

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
13. september 2015 af Simbaceci (Slettet)

Tusind tak for hjælpen pvm :-)

Nu giver det hele mening!


Svar #5
13. september 2015 af Simbaceci (Slettet)

Hvad gør jeg hvis der er 3 led i opgaven?

Opgaven hedder:

1+25x2-10x


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. september 2015 af StoreNord

Så må du først gange disse 2 første størrelser sammen:     (1+25x2-10x)*(1+25x2-10x)

(hvert led i den ene gange hvert led i den anden, og så lægge sammen).

Derefter ganger du på samme måde resiltatet med (1+25x2-10x).

God fornøjelse.    :)


Svar #7
13. september 2015 af Simbaceci (Slettet)

Tak for hjælpen StoreNord! :-)

Skriv et svar til: Kvadratet på en toleddet størrelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.