Matematik

Invers funktion

26. september 2015 af Tila91 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har brug for hjælp til at finde den inverse funktion til denne:

f(x)=\frac{1}{x^{2}-x-2}

Kan ikke rigtig se hvordan jeg får isoleret x'erne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2015 af mathjælper (Slettet)

Hej

Du erstatter først f(x) med y. Du har så en ligning i x og y. Når du skalfinde den inverse funktion, skal du erstatte y med x, og begge x'erne med y. Du får så x=1/(y2-y-2). Nu skal du du have isoleret y. Det gør du ved at gange med (y2-y-2) og dividere med x på begge sider.

Hvis du trækker 1/x fra på begge sider får du en alm. andengradsligning (i y). Den løser du på helt normal vis med diskriminant osv. Husk dog lige, at for d=0 er der kun en løsning, mens der for d>0 er to:-) 


Svar #2
26. september 2015 af Tila91 (Slettet)

Kan det passe jeg får en andengradsligning der ser således ud?

y^{2}-y-(2-\frac{1}{x})=0

Fordi, hvordan løser jeg den når x er ubekendt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2015 af mathjælper (Slettet)

Fuldstændigt korrekt, bortset fra at fortegnet for 1/x er forkert. Du trækker 1/x fra på begge sider, men da du sætter den ind i en minusparantes, skal du skifte fortegn :-)


Svar #4
26. september 2015 af Tila91 (Slettet)

Ja den havde jeg lige glippet.

Hvordan løser jeg andengradsligningen når x er ubekendt? jeg vil jo ikke kunne få et tal.

jeg får d til at væred=9\frac{1}{x}


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. september 2015 af mathjælper (Slettet)

1. Dm(f): Funktionen er ikke defineret, hvis x2-x-2=0, da man ikke kan dividere med 0. Hvis du løser den som en alm. andengrad, får du at Dm(f)=R\{-1,2}. x må være alt, bortset fra -1 og 2

2. Inverse funktioner:

a=1   b=-1 og c=-(2+1/x) => d=(-1)2-4*1*(-(2+1/x))=1+4(2+1/x)=1+8+4/x =9+4/x

Situation 1: d<0 => ingen løsninger. Altså ingen løsninger, hvis 9+4/x<0. Husk at x-værdierne (løsningerne til uligheden) ikke kan være med i Dm(f-1) altså ikke med i definitionsmængden for den inverse funktion til f(x)

Situation 2: d=0 => 9+4/x =0 => x=? og hvad er y så?

Situation 3: d>0 => 9+4/x>0 => Du løser den som en alm. andengradsligning med 2 rødder, hvor du ved d>0 og der derfor er 2 rødder

:-) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2015 af mathjælper (Slettet)

Glem lige pkt 1, da det kun gælder f(x)

Når/hvis du skal lave Dm(f-1) skal du kun tage hensyn til hvor d<0


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. september 2015 af inger91 (Slettet)

Nårh ja, det er rigtigt. Tak for hjælpen ??

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2015 af mathjælper (Slettet)

Hej Tila91

Fik du lavet opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2015 af inger91 (Slettet)

Jeg tror jeg har forstået det nu og prøver lige at lave det nu :) . Tak for hjælpen.

Skriv et svar til: Invers funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.