Matematik

Hvad koster benzin og olie pr. liter?

05. oktober 2015 af TingleFinger (Slettet) - Niveau: C-niveau

En bilejer betaler 167,- for 20 liter benzin og 4 liter olie, mens han ved en anden lejlighed betalte 246,- for 35 liter benzin og 2 liter olie. Hvad kostede benzin og olie pr. liter?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2015 af hammer26 (Slettet)

Lav to ligninger

167 = 20*x + 4*y

246 = 35*x + 2*y

Løs den første med hensyn til x og indsæt det fundne x ind i ligning nummer 2 så har du prisen på olien. Så indsættes den værdi i den første ligning og løses med hensyn til x så har du værdien for benzin.

 


Svar #2
05. oktober 2015 af TingleFinger (Slettet)

#1

Lav to ligninger

167 = 20*x + 4*y

246 = 35*x + 2*y

Løs den første med hensyn til x og indsæt det fundne x ind i ligning nummer 2 så har du prisen på olien. Så indsættes den værdi i den første ligning og løses med hensyn til x så har du værdien for benzin.

Hvordan løser man sådan en med 2 ubekendte?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. oktober 2015 af hammer26 (Slettet)

#2

Løs 167 = 20*x +4*y med hensyn til x

så får du x = 167/20 - 1/5*y

Den indsætter du så i den anden ligning

246 = 35* (167/20 - 1/5*y) +2*y og løser den med hensyn til y

så får du y = 37/4 som du igen indsætter i den første

167 = 20*x + 4*(37/4) og får at x = 13/2

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2015 af 123434 (Slettet)

Benzin kaldes for x og olie kaldes for y

l 167=20x+4y

ll 246=35x+2y

ll 2*246=2(35x+2y) → 492=70x+4y

20x+4y-(70x+4y)=167-492 

20x+4y-70x-4y=-325    y'erne går ud med hinanden(derfor jeg gangede med 2 før), så værdien af x findes

-50x=-325

-50x/-50=-325/-50

x=6,5

y fås ved at indsætte værdien af x i et af udtrykkene

167=20*6,5+4y

167=130+4y

167-130=130+4y-130

37=4y

37/4=4y/4

y=9,25

En liter olie koster 9,25 kroner og en liter benzin koster 6,5 kroner


Skriv et svar til: Hvad koster benzin og olie pr. liter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.