Matematik

Omskrivning til kvadrat på en toleddet størrelse

17. oktober 2015 af Egh0lm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder og skal aflevere en opgave i matematik, men da vi ikke har fået instruktioner til hvordan man løser problemet overfor er jeg dybt forvirret.

Kan i hjælpe mig med at løse disse stykker? De skal omskrives til kvadrat på en toleddet størrelse

x2 + 2xy + y2

9x2 + 6xy + y2

1 + 25x2 - 10x

Håber i kan hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2015 af peter lind

Alle led der har en lige koefficient er det dobbelte produkt. De to andre led er kvadrater på et led


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2015 af StoreNord

Kvadratet på en toleddet størrelse er første led i anden plus andet led i anden plus/minus det dobbelte produkt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2015 af Brusebad (Slettet)

Et kvadrat på en toleddet størrelser ser ud på en af følgende måder

-    (a + b)2 
-    (a - b)2

Prøv at omskrive udtrykkende

( a + b )2 = ?
( a - b )2 = ?

I din konkrete opgave skal du gå fra ? til venstresiden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2015 af ElMalek (Slettet)

1. (x+y)^2

2. (3x+y)^2

3. (1-5x)^2


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. oktober 2015 af Stats

Du kan altid prøve at omskrive dem anderledes.

x2 + 2xy + y2

9x2 + 6xy + y2

1 + 25x2 - 10x

Kan omskrives til

9x2 + 6xy + y2 = 32x2 + 6xy + y2 = (3x)2 + 6xy + y2 
Så ser man tydeligt, at det er (3x + y)2

og

1 + 25x2 - 10x = 12 + 52x2 - 10x = 12 + (5x)2 - 10x
Der ses det også tydeligt at det kan være (5x - 1)2 eller (1 - 5x)2

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. oktober 2015 af 123434 (Slettet)

Du skal finde ud af, hvilken kvadratsætning du skal benytte

Derefter skal du finde ud af, hvilke tal står i parentesen. Det gøres ved at tage kvadratroden af de tal, som er opløftet i anden.

1)

x2+y2+2xy passer på (a+b)2=a2+b2+2ab

a2=x2

√a2=√x2

a=x

b2=y2

√b2=√y2

b=y

(x+y)2

2)

9x2+y2+6xy passer på (a+b)2=a2+b2+2ab

a2 =9x2

√a2=√9x2

a=3x

b2=y2

√b2=√y2

b=y

(3x+y)2

3)

1+25x2-10x passer på (a-b)2=a2+b2-2ab

a2=12

√a2=√12

a=1

b2=25x2

√b2=√25x2

b=5x

(1-5x)2 eller (5x-1)2


Skriv et svar til: Omskrivning til kvadrat på en toleddet størrelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.