Matematik

Parabeltangenter osv

30. oktober 2015 af Lizzie9612h (Slettet) - Niveau: B-niveau

kigger på parabel kaldet p - graf for f 

f(x)=ax^2

a må ikke være 0 og x tilhører de reelle tal 

1) Du skal nu angive tangentligningen til p i punktet P (x_0, ax_0^2)

2) Tangentligning hvis a = 1/2 og x0 = 3

Nu insættes F (punkt) og en ret linje, l (særlig for P)

F=(0,1/4a)                (parablens brændpunkt) 

Y=-1/4a (l's ligning) (ledelinje)

 3) Bestem brændpunktet og ligningen for ledelinjen for eksemplet fra opgave 2 

K er det punkt på l, der har kordinatsæt (x_0, -1/4a)) PK er lig med afstand PL

4) Udregn den afstand lPKl mellem P (på parabel ) og ledelinjen for eksemplet i opgave 2 

5) Udregn den afstanden PF mellem P og b-punkt F ved anvendelse af koordinatsæt for p og f 

(vink: brug pyth. på en sneigt integnet retvinkl trekant)

6) Hvad vil der gælde om afstand PK mellem P og l og astand mellem P og F i eksemplet, der bestemmes i opgave 2 og 3 

7) Gør rede for at PK mellem P på prabel og linje l kan udregens  ift formlen

PK = ax_0^2 +1/4a

(Numeriske værdi af tallet)

8) Udregn afstanden PF mellem P og F ved anvenelse af  generelle kordinatsæt for P og F

9) Brug de udtryk der r fundet i opgave 4 og 5 til at BEVISE  at PK = PF

I de næste opgaver kan man se at tangenten til parablen i P halverer vinkel  FPK 

10) Antag eller lad M være midpunktet af FK og vis her at kordiantsæt for m er (1/2x_0,0)

udnyt evt ensvinklet trekanter

11) Vi s M ligger på tangent til P vha. tangentligning fra opgave 1 

12) Udnyt resultatet i opgave 9 til at bevise at tangent til P i P halverer vinkel FPK

Nu drejer vi opgaven over i retning af optik. Vi forstiller at en lysstrål, der er paralell med anden aksen (parablens akse) rammer et spejl, der har form som parablens P, i punkt P. Spørgsmålet er hvordan lysstrålen reflekteres fra spejlet. Fr fysiken ved vi, at refleksionsen forgår således at indfaldsvinklen i er lig med udfaldsvinklen u. som bekndt måles såvel som i og u ift normalen til den spejlende flade. I et tilfælde som dette, hvor spejlet har en krumming, skal normalen kosntrueres som en ret linje, der står vineklret på tangenten i punktet P, hvor lyset rammer. Hvad sker der så siden med lystrålen? Det handler det næste om

13) tegn nu den lystråle som før nævnt og tegntangenten til parablen i P. Forbind også punkterne P OG F med et linjestykke

14) Brug resulatt i 12 til at redegør for en lystråle der falder ind parallet med parablens aksen og rammer et punkt P på prablenvil reflekteres, således at lystrålen rammer brændpunkt F

Forestil at parablen P roteres 360 grader om parablens akse så fremkommer der en dimenstional flade en såkaldt omdrejningsparabloide - der på grun af resultatet i 14 vil sørge for at lystråler , der falder ind paralelt om omdrejningsaksen vil refklteres ned i b-punktet. Dette forhold anvendes i parabolantenner. 

15) Cykellygter kan være konsturet på den måde, at pæren lyser ind på en refkletor, der har form som en omdrejningsparabloide, og pæren er anbragt i brændpunkt på den parabel, der har frembragt omdrejningsparabloiden. Gør rede for, at lyset sendes ud fra cykellygten i parallele stråler. 

Bruger som bekendt ordet parabel om grafen for ethvert andengradspolynomium med forskrift 

ax^2+bx+c hvor a ikke er nul

16) Man kan imidligertid nemt anbirnge et sædvanligt retvinklet kordiantsystem, så parablens ligning får samme udseende som vi har arbejdt med i alle andre opgaver. Hvor skal et sådant koordiantsystem placeres?

Plezzz hjælp :-) Undskyld for evt staveFEJL :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2015 af SuneChr

Det er mange spørgsmål i én mundfuld. Stil, til at begynde med, et konkret spørgsmål, der, hvor du hjælpeløs er gået i stå. Byg derefter den samlede besvarelse successivt op efter samme skema.
Brændpunkt, ledelinje, m.m. må være forklaret i lærebogen eller lign.
Til punkt 16) :
Grundparablen  f (x) = ax2  med toppunkt i (0 ; 0)  kan parallelforskydes i retningen (α ; β) og vil, i samme koordinatsystem, få forskriften     y - β  =  a·(x - α)2


Skriv et svar til: Parabeltangenter osv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.