Matematik

Opgaver med differentialkvotient

02. november 2015 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

Angiv en ligning for tangenten i 2,f(2)) når f(x)=-1/2x2

f(x0)=-1/2x2

f'(x0)=2*-1/2*x2-1=-x

x0=2

f(2)=-1/2*22=2

f'(2)=-2

y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)

y=-2*(x-2)+2

y=-2x+4+2

y=-2x+6

Opgave 2

Bestem f'(x0) når f(x)=3x2+1 og x0=2

f'(x0)=6x

f'(2)=6*2=12

f'(2)=12

Opgave 3

Funktionen f er givet ved f(x)=3x2-6x+5

a) Bestem en ligning for den tangent, der har rørngspunkt i 2(f(2))

b) Bestem en ligning for den tangent, der har hældningskoefficienten 12

c) Bestem en ligning for den tangent, der er parallel med linjen med ligningen 3y+27=9x

f(x0)=3x2-6x+5

f'(x0)=6x-6

x0=2

f(2)=3*22-6*2+5=5

f'(2)=6*2-6=6

y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)

y=6*(x-2)+5

y=6x-12+5

y=6x-7

b) Hældningskoefficienten af tangenten er f'(x0), derfor f'(x0)=12

f'(x0)=6x0-6

f'(x0)=6x0-6=12

6x0-6+6=12+6

6x0=18

6x0/6=18/6

x0=3

f(3)=14

f'(3)=12

y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)

y=12*(x-3)+14

y=12x-36+14

y=12x-22

c)

Skal være parallel med 3y+27=9x

y=3x-9

For linjen for tangenten kan være parallel med y=3x-9, skal f'(x0) være lig med 3

f'(x0)=3

6x0-6=3

6x0-6+6=3+6

6x0=9

6x0/6=9/6

x0=1,5

f(x0)=2

y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)

y=3*(x-1,5)+2

y=3x-4,5+2

y=3x-2,5

Der er ikke lige facitliste på disse opgaver. Får I samme resultat som mig?

Tusind tak.

Det er en kæmpe hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. november 2015 af SådanDa

I opgave 1 er f(2)=-(1/2)·2^2=-2, og ikke 2, så  du får resultatet y=-2x+2 i stedet :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. november 2015 af SådanDa

Og i opgave 3(c) får f(x0)=f(1,5)=3·1,52-6·1,5+5=2,75. Ellers er jeg enig :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. november 2015 af mathon

opgave 3:
                    y=f{\, }'(x_o)\cdot (x-x_o)+f(x_o)

                    y=3\cdot \left(x-\tfrac{3}{2}\right)+\tfrac{11}{4}

                    y=3x-\tfrac{9}{2}+\tfrac{11}{4}

                    y=3 x+\tfrac{-18+11}{4}

                    y=3 x-\tfrac{7}{4}                

    Alt andet rigtigt!


Svar #4
03. november 2015 af 123434 (Slettet)

Tusind tak til jer


Skriv et svar til: Opgaver med differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.