Fysik

Jævnspænding opgave.

05. november 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

God aften!

Jeg har løst denne opgave, Jeg kunne tænke mig at vide om den er rigtigt lavet?

Vedhæftet fil: Opgave.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2015 af hesch (Slettet)

Nej, det er bestemt ikke rigtigt, for hvis du nu  fjerner R3, bliver Uc = 66,6V og Ud = 33,3V    →

Ucd = 33,3V.   ( Ua = 100V , Ub = 0v ).

Når du genindsætter R3, bliver Ucd mindre.

Det ser ud til at du løser opgaven vha. 3 maskeligninger, men det gøres lettere vha. 2 knudepunktsligninger.

Når du løser en sådan opgave, skal du huske at angive strømveje ( med retning ). Ellers er rettelsen af opgaven et detektivarbejde:  Din aflevering fremstår udokumenteret, og det kan/bør trække ned.

Når du har fundet Uc og Ud kan du tjekke resultatets rigtighed vha. Ohms lov og Kirchhoffs strømlov.


Svar #2
05. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Ja jeg ser det nu at der er helt forkert som jeg har lavet. Jeg har prøvet at lavet den om, og brugt Thevenin.

Håber det ser bedre ud denne gang.


Svar #3
05. november 2015 af Teko123 (Slettet)

#2 

Vedhæftet fil:Opgave1.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #4
06. november 2015 af hesch (Slettet)

Ja, det ser bedre ud, men du har jo beregnet Ucd i stedet for Uc - Ud.

Så hvordan vil du nu tjekke resultatet med ohms lov og Kirchhoffs strømlov?

Du kender jo ikke spændingen over fx R2.


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. november 2015 af hesch (Slettet)

Hvis du anvender knudepunktsligninger, finder du for knudepunktet Uc:

( se vedhæftede )

I1 - I2 - I3 = 0         ( substituer: I = U / R )       →

( 100 - Uc ) / 20 - ( Uc - Ud ) / 50 - ( Uc - 0 ) / 40 = 0     →

-0,095Uc + 0,02Ud = -5

På tilsvarende måde finder du for knudepunktet Ud:

0,02Uc - 0,07Ud  = -1,66667

Løsning af disse to ligninger giver:  Uc = 61,333V , Ud = 41,333V    →    Ucd = 20V

Vedhæftet fil:scan0020.pdf

Svar #6
06. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Ja nu forstår jeg hvad du mener. Du låser dig fast i et punkt (Uc) og kigger ud til det næste punkt ( Ud) osv.

Ud = (100 - Ud) / 60 - (Ud-Uc) / 50 - (Ud-0) / 30 = 0

jeg har faktiskt glemt alt om denne metode, og har måske brugt den en gang før.


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. november 2015 af hesch (Slettet)

Ad:   Du låser dig fast . . . .

Jeg vil hellere udtrykke det ved Kirchhoff:

Summen af strømmene, regnet med fortegn, imod et knudepunkt = 0.

Ofte/typisk anvender man Kirchhoffs strømlov til at beregne spændinger, og Kirchhoffs spændingslov til at beregne strømme.


Svar #8
06. november 2015 af Teko123 (Slettet)

Nu hvor vi har lært så meget om vekselspænding det sidste stykke tid, har man næsten glemt alt om det man fik lært i starten, Kirchhoff, thevenin, Superposition osv.

For meget imformation på så kort tid.


Skriv et svar til: Jævnspænding opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.