Matematik

løst korrekt reducering

09. november 2015 af Aleynaa - Niveau: A-niveau

Hej jeg har vedhæftet to filer, den ene er opgaven og den anden er hvordan jeg har prøvet at løse opgaven. Vil i tjekke om det er korrekt. 


Svar #1
09. november 2015 af Aleynaa

og det er min løsning til opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2015 af Therk

Du har et fortegnsfejl i nævneren i den første brøk.

Du kan derudover ikke bare gange a på a'et i nævneren. Det går galt - se eksempelvis det simple eksempel:

2 = \frac{2}{2-1} \neq \frac{2\cdot 2}{2\cdot 2-1} = \frac{4}{3}

Find en fællesnævner - gang fx hver af de tre brøker med (a^2-1) \cdot (a-1)\cdot (a+1) (produktet af de tre nævnere) og reducér derfra.


Svar #3
09. november 2015 af Aleynaa

Therk, kan du vise hvad det er jeg skal gøre, jeg har ikke helt forstået hvad jeg har gjort forkert, er gået helt i stå. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2015 af exatb

Den sidste nævner kan omskrives til (a+1)(a-1). Det er jo to tals sum gange de samme to tals differens.


Svar #5
09. november 2015 af Aleynaa

Så det er den sidste nævner jeg skal omskrive til (a+1)(a-1) 

Godt så langt, så tager jeg (a+1)(a-1) og ganger det med tælleren. og løser videre derfra?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2015 af Therk

Nej, det betyder at du kun behøver at gange første brøk (nævner og tæller) med (a-1) og anden brøk med (a+1) for at have en fællesnævner.

(Rettet)


Svar #7
09. november 2015 af Aleynaa

Jeg prøver igen. Og sætter svaret ind her, håber i gider at tjekke om jeg har gjort det rigtigt :)

tak !:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2015 af StoreNord

#0

Du mister vist nogle 1-taller i de to første brøker, hvor du ganger med nabobrøkens nævner.

Mit facit bliver:                          \frac{a^{2}+7a}{a^{2}-1}


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. november 2015 af exatb

.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. november 2015 af Therk

#8

#0

Du mister vist nogle 1-taller i de to første brøker, hvor du ganger med nabobrøkens nævner.

Mit facit bliver:                          \frac{a^{2}+7a}{a^{2}-1}


Det facit er forkert.


Svar #11
09. november 2015 af Aleynaa

#9

Men det er jo også det jeg gjorde med at starte med, jeg gangede a+1 med a-1 og omvendt ?


Svar #12
09. november 2015 af Aleynaa

#9

.

Jeg har facitliste og det skal give:

a / a - 1 


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. november 2015 af exatb

2a2 -2a-a+1-(3a2 +3a+a+1)+2a2 +8a  /fn

2a2-2a-a+1-3a2-3a-a-1+2a2+8a  /fn

a2+a /(a+1)(a-1)

a(a+1) /(a+1)(a-1)

a/a-1


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. november 2015 af StoreNord

Jeg vil gerne fortryde #8

Men det er jo for sent. Nu er jeg jo dumpet. #13 er rigtig.   :)

\frac{a}{a-1}


Svar #15
09. november 2015 af Aleynaa

Tak for hjælpen alligevel Storenord. Og tak Tresamusant ;)


Brugbart svar (1)

Svar #16
09. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

#12 og #13 er ikke skrevet korrekt. a/a-1 = 1-1 = 0. Husk parenteserne!


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. november 2015 af exatb

Eftersom den er færdigreduceret giver parentesen sådan set sig selv.


Brugbart svar (1)

Svar #18
10. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

Nej. Man kan ikke se, at den er færdigreduceret. Det skal fremgå af selve udtrykket.


Skriv et svar til: løst korrekt reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.