Matematik

Hvordan skriver jeg 20 milliarder på potensform?

13. november 2015 af Jegvedingenting - Niveau: C-niveau

Skal nemlig bruge det til en forskrift men vil gerne have at man i stedet for at skrive 20 med (9 nuller bag på?) kunne opløfte det i et tal. Nogen der ved?

På forhånd tak


Svar #1
13. november 2015 af Jegvedingenting

Jeg skal have i denne opgave:

Der afsættes 20 milliarder kroner til forskning pr. 2005, hvorefter bevillingerne hvert år stiger med 3,1 %. 

Skal opskrive en forskrift for det. Er det en lineær eller potens?


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2015 af SådanDa

Når man ganger med 10 sætter man et nul bag på, gør man det 9 gange sætter man 9 nuller på, så du kan skrive:

20·10(eller 2·1010) :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2015 af SuneChr

20·109
Hvis man skal kunne læse "milliarderne", er det fornuftigt at skrive  20·10
Hvis ikke, er det fornuftigt som  2·1010


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2015 af SådanDa

#1 det er i hvert fald ikke lineært, da beløbet jo ikke stiger med det samme antal kroner hvert år :)


Svar #5
13. november 2015 af Jegvedingenting

Er det så en eksponentiel funktion da den procentvise stigning er fast eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2015 af SådanDa

Ja, nemlig :)


Svar #7
13. november 2015 af Jegvedingenting

Kan forskriften så være:

f(x) = 20*10^9 * a^3,1

Hvor a er antal år og x er de 3,1 %

?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. november 2015 af SuneChr

# 1
Man har jo kapitalfremskrivningsformlen   kn = k0(1 + r)som er en eksponentiel funktion  y = bax
Anvend den på # 7


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det er ikke en eksponentiel funktion. Funktionen er en potensfunktion i a, fordi a er opløftet til en potens.

20*109 er en konstant,  ikke en funktion.

Den funktion, du søger er en eksponentialfunktion.Brug den, der er angivet i #8.


Svar #10
13. november 2015 af Jegvedingenting

f(x)=20*10^9 * 3,1^x ?

Er den korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2015 af SådanDa

Nej, du skal omskrive 3,1% til decimaltal og så lade dit a=1+r hvor r er 3,1% i decimaltal :)


Svar #12
13. november 2015 af Jegvedingenting

f(x) = 20*10^9 * 1,031^x 

Er det korrekt nu?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. november 2015 af SådanDa

Ja, det ser fornuftigt ud :)


Svar #14
13. november 2015 af Jegvedingenting

Fedt- mange tak alle.


Skriv et svar til: Hvordan skriver jeg 20 milliarder på potensform?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.