Matematik

Isolere log(a) i formel

13. november 2015 af Jegvedingenting - Niveau: C-niveau

Nu spørger jeg måske lidt dumt men hvordan isolerer jeg log(a) i formlen:

T1/2 = log(0,5) / (log(a)

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2015 af SådanDa

Vil du blot isolere log(a) eller er du ude efter at isolere a? :)


Svar #2
13. november 2015 af Jegvedingenting

Jeg har nogle tal jeg gerne vil sætte ind og se hvad log(a) giver når den er isoleret. 

6 = log(0,5) / log(a)

Ved ikke helt præcist, skal nemlig teste facits, så det må gerne være begge to. På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. november 2015 af SådanDa

T1/2=log(1/2)/log(a) <=> T1/2·log(a)=log(1/2) <=> log(a)=log(1/2) / T1/2

Og du kan så opløfte 10 i begge sider for at isolere a?


Svar #4
13. november 2015 af Jegvedingenting

log(a) = log(0,5)/6 

giver det -0,05 ?

Er ikke sikker.

Jeg formulerer lige opgaven for jeg kan åbenbart ikke løse den:

En eksponentielt aftagende funktion har en halveringskonstant på 6 og f(16) = 120.

Skal finde : Hvad  er f(22)?

Hvad betyder f(22) er 22 sat ind på x's plads som i f(x) ? Har nemlig ledt efter noget indeholdende f(x) og hvor halveringskonstanten t0,5 indgår for at kunne isolere osv., men det går ikke rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2015 af SådanDa

Ja, efter afrunding er det rigtigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2015 af 123434 (Slettet)

log(a)=log(1/2)/6

log(10log(a))=log(10log(1/2)/T1/2

log(a)=1/2:6

log(a)=1/12

Hvad gør jeg forkert her?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2015 af SådanDa

Ja, f(22) betyder at du sætter 22 ind på x-pladsen!

Du er vel ret langt med opgave så, du har fundet at log(a) = -0,05, det vil sige at a=10-0,05.

Nå du har regnet a, husker du at du ved at f(16)=b·a16=120, det vil sige at b=120/a16, nu har du fundet a og b, så din funktion er f(x)=b·ax, sæt så 22 ind!


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. november 2015 af SådanDa

#6 log(10log(1/2))=log(1/2) (det indre 10log(1/2) opløser hinanden og giver 1/2), så din højreside i 3 linje er ikke korrekt :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2015 af 123434 (Slettet)

Jeg har lidt svært ved at se det


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. november 2015 af SådanDa

Altså på venstresiden går du fra log(a) => log(10log(a)) => log(a), hvilket er rigtigt, fordi log(10x)=x, så du gør egentlig ingenting! På højresiden siger du: log(1/2) => log(10log(1/2)) => 1/2, hvilket er forkert, da du præcis som før egentlig bare annullerer log og 10, så det giver log(1/2) ikke en 1/2?


Svar #11
13. november 2015 af Jegvedingenting

Er det korrekt? Hvilken potens eller hvad reglen nu hedder, har du brugt så du fik a= 10^-0,05 ?

Det er nemlig længe siden jeg har haft om det. Kan ikke lige finde i min bog hvor den regel er

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #12
13. november 2015 af SådanDa

Du skal finde a i stedet, du har log(a), så a=10log(a)=10-0,05=0,8913 (afrundet), nu ved du at at

f(16)=120 dvs. b·0,891316=120 <=> b=120/0,891316=756,48 (afrundet igen), så altså har du at:

f(x)=756,48·0,8913x, sæt så 22 ind i stedet for x!


Svar #13
13. november 2015 af Jegvedingenting

#12

Ah ja. Jeg må indrømme at jeg godt ku' fornemme at det jeg havde lavet ikke rigtigt gav mening. Jeg må se at få øvet de dersens potensregler og logaritmeregler.

Mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #14
13. november 2015 af SådanDa

Du har at log(a)=-0,05, log er logaritmen med grundtal 10, det vil sige at log(10x)=x, der gælder således også at 10log(x)=x, så for at finde a siger jeg 10log(a)=a, så på den anden side af lighedstegnet skal jeg også sige 10-0,05


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. november 2015 af SådanDa

Ja, de er gode at kunne :) Håber det gav bare lidt mening alligevel!


Svar #16
13. november 2015 af Jegvedingenting

Mine lærere har sagt at sådanne regler er rigtig gode at kunne udenad da man ofte får brug for dem. Fx de regler der gælder for brøker osv.. Kan man dem udenad kan man bedre koncentrere sig om det egentlige problem i en opgave og også spare tid. Ja, nu kan jeg sandelig se værdien i det. Hvor meget tid jeg kunne have sparet hvis jeg kendte de regneregler :p

Din hjælp var meget brugbart - tak :) 


Skriv et svar til: Isolere log(a) i formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.