Matematik

Tilnærmet værdi for summen

14. november 2015 af Linda95 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej nogen kan hjælpe mig med den anden delopgave, hvor jeg skal bestemme den tilnærmet værdi af summen? Når jeg solver for N, og indsætter i summen så får jeg ikke den tilnærmet værdi. 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2015 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2015 af peter lind

Sammenlign med integralet. Der gælder    (n+1)-5 < x-5 <  n-5  for n< x <n+1  


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2015 af Therk

Kan du evt. en anden gang uddybe med dine beregninger? Dit udsagn "når jeg solver for N" giver ingen mening uden for kontekst. Hvilket N?!

Hvis vi skriver

S_k = \sum_ {n= 1}^k \frac{1}{n^5}

så ved vi at

\lim_{k = \infty} S_k = S = \sum_{n = 1}^{\infty} \frac 1 {n^5}

Per integraletesten (som du nok skal bruge her og har prøvet at bruge) har vi

S_k + \int_{k+1}^\infty \frac{1}{x^5}\, \mathrm dx \leq S \leq S_k + \int_{k}^\infty \frac 1{x^5}\, \mathrm dx

men de integraler er ret nemme at regne. Regn dem ud og se at du får

S_k +\frac{1}{4(k+1)^4} \leq S \leq S_k + \frac{1}{4k^4}

Hvis din fejl skal være mindre end 0.05 betyder det at

S-S_k < 0.05

så da venstre og højre side er begrænsede og der gælder for grænserne

\frac{1}{4(k+1)^4} \leq \frac{1}{4k^4}

så skal k overholde at 

\frac{1}{4k^4}< 0.05

Kan du overbevise dig selv om at det er rigtigt?

Nu skal du blot finde det k. Jeg får at k > \sqrt[4] 5 \approx 1.5


Svar #4
14. november 2015 af Linda95 (Slettet)

Jeg beklager jeg ikke fik formuleret mig bedre! 

Her er mine resultater. Hvordan kan jeg komme frem til den tilnærmet værdi herfra? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2015 af peter lind

Du udregner integralerne i stedet for at beregne summen eller alternativt hvis det er overkommeligt beregner afsnitsum som tager tilstrækkelig mange led medl


Svar #6
15. november 2015 af Linda95 (Slettet)

Øv hvordan kan jeg så beregne summen:/


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. november 2015 af Therk

Jeg forstår dig ikke. Du er da kommet frem til en tilnærmet værdi.

\sum_{n = 1}^1 \frac{1}{n^5} = \frac 11 = 1

Og den sande værdi er Riemann-zeta funktionen taget i 5, dvs.

\sum_{n = 1}^\infty \frac 1{n^5} = \zeta (5) \approx 1.036927755

og de to tal er tættere på hinanden end 0.05, så du er færdig.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. november 2015 af peter lind

Eftersom k≈1,5 >2 kan du blot nøjes med at udregne summen af de to første led


Skriv et svar til: Tilnærmet værdi for summen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.