Matematik

største fælles divisor

21. november 2015 af Aleynaa - Niveau: C-niveau

Find største fælles divisor til tallene:

1352520 og 1007930

Finder man først og fremmest hvilke tal der kan gå op i de to tal. feks. kan  2 gå op i begge? osv. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2015 af SuneChr

Knus hvert af tallene i primfaktorer.
Største fælles divisor, for begge tal, er produktet af de fælles primtal i deres laveste potens 


Svar #2
21. november 2015 af Aleynaa

Hvad mener du jeg har ikke forstået det


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2015 af SuneChr

23·32·5·13·172
2·5·72·112·17
Find nu de fælles primfaktorer i deres laveste potens og gang dem med hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2015 af Soeffi

#0.


Svar #5
21. november 2015 af Aleynaa

jeg er ikke klar over hvad en fællesprimfaktorer er ? og hvorfor 170 , kan du forklare det


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. november 2015 af Soeffi

#5

Ved du hvad primfaktorer er? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. november 2015 af mathon

1352520 = 2^3\cdot 3^2\cdot 5\cdot 13\cdot 17^2

1007930 = 2\cdot 5\cdot 7^2\cdot 11^2\cdot 17

        største fælles divisor er      2\cdot 5\cdot 17=170


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

Der findes en algoritme, der finder største fælles divisor uden at skulle over primfaktorerne:

Divider det mindste tal op i det største.

  Hvis resten er 0, er svaret det mindste af tallene.

  Hvis resten er forskellig fra nul gentages processen med det mindste af tallene divideret med resten.

1352520 % 1007930 = 344590, hvor % betegner resten ved division

1007930 % 344590 = 318750

344590 % 318750 = 25840

318705 % 25840 = 8670

25840 % 8670 = 8500

8670 % 8500 = 170

8500 % 170 = 0

Svar: 170


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. november 2015 af mathon

Her kan regnemaskinens modulo-division med fordel anvendes.


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. november 2015 af Soeffi

#0. Primfaktoropløsning. Tag 1352520. Tag dernæst primtallene 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17... og dividerer dem op tallet og den kvotient, man får, så mange gange, det kan lade síg gøre:

1352520 : 2 = 676260

676260 : 2 = 338130

338130 : 2 = 169065...herefter går 2 ikke længere op og da tværsummen er 27 man prøver med 3:

169065 : 3 = 56355 (tværsum 24)

56355 : 3 = 18785 (tværsum 29...ender med 5, så man fortsætter med 5)

18785 : 5 = 3757 (ender ikke på 5 eller 0, ...man prøver med 7):

3757 : 7 = 536,7...7 går ikke op, så man prøver med 11:

3757 : 11 = 341,5...11 går heller ikke op så man prøver med 13:

3757 : 13 = 289

289 : 13 = 22,2...man prøver med 17 istedet:

289 : 17 = 17

17 : 17 = 1 færdig!

Samler man alle de tal som gik op i et produkt får man, at primfaktoropløsningen af 1352520 er 2·2·2·3·3·5·13·17·17


Svar #11
22. november 2015 af Aleynaa

#8

Der findes en algoritme, der finder største fælles divisor uden at skulle over primfaktorerne:

Divider det mindste tal op i det største.

  Hvis resten er 0, er svaret det mindste af tallene.

  Hvis resten er forskellig fra nul gentages processen med det mindste af tallene divideret med resten.

1352520 % 1007930 = 344590, hvor % betegner resten ved division

1007930 % 344590 = 318750

344590 % 318750 = 25840

318705 % 25840 = 8670

25840 % 8670 = 8500

8670 % 8500 = 170

8500 % 170 = 0

Svar: 170

i den første udregning minuser du bare 1352520 % 100793 , hvad gør du med resten, jeg har prøvet men før ikke det samme som du gør


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

Jeg trækker ikke fra, jeg dividerer: 1352520 divideret med 1007930 er 1 rest 344590. Jeg har ikke brug for kvotienten 1, kun resten. I nogel tilfælde skriver man % for at angive, at det er resten, man vil have.

Brug ikke udtrykket at minusse. Det er barnesprog. Brug i stedet subtrahere eller trække fra.


Svar #13
22. november 2015 af Aleynaa

Men når man dividere de to tal får man 1,3418, dvs. 1 er rest. men hvordan får du tallet 344590. Når man trækker 1352520 med 1007930 får man jo 344590, kan du vise hvad du har gjort ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

Man kan lave en division i reelle tal, f. eks. 13/5 = 2,6 eller i heltal 13/5 = 2 rest 3.

Det du skal bruge her er heltalsdivisionen. Hvis du bruger en lommeregner, der ikke kan regne i heltal, skal du blot kassere decimalerne. 1,3418 bliver så 1.

Man kan finde resten ved først at lave en heltalsdivision: 13/5 = 2. Derefter ganger man resultatet med divisoren og trækker fra dividenden: rest = 13 - 2*5 = 13 - 10 = 3.


Skriv et svar til: største fælles divisor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.