Fysik

Frit fald, faldende legemes acceleration

03. december 2015 af MissGeek87 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgaven er vedhæftet, jeg er gået i stå..ved ikke om jeg har gjort det rigtig. Men et skub i den rigtig retning vil være rart.. !

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

Der mangler nogle forudsætninger. Der står f.eks. noget om "ovenstående ligninger". Hvad er det?


Svar #2
03. december 2015 af MissGeek87 (Slettet)

Undskyld, de overstående ligninger, er dem jeg har opskrevet fra lærebogens eksempel 10.9. De skal anvendes til at vise at formlen for accelerationen gælder. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det er svært at gennemskue, når man ikke kender den fysiske situation og betydningen af de størrelser, der indgår.

Du skriver, at a=m*α, men normalt optræder a som en acceleration så man har f=m*a. Det ser mærkeligt ud.


Svar #4
03. december 2015 af MissGeek87 (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1646390

Det er den samme opgave som den her. Har blot fulgt dine råd.. 


Svar #5
04. december 2015 af MissGeek87 (Slettet)

Jeg prøver lige på ny, håber du kan hjælpe mig: 

Fres = mg-T      (1)

τ = Iα               (2)

τ = rTsin(Θ)     (3) 

Iα = rT             (4)

Fres = Den resulterende kraft på loddet 

T = Snorkraften 

τ = Kraftmoment 

α = vinkelacceleration

I = Inertimoment 

r = Radius af hjulet 

Θ = Vinklen ml. hjulets radius og snoren. I vores tilfælde er Θ = 90, sin (90) = 1

Hvis rullebetingelserne er opfyldt, så gælder desuden at a = αr

Opgaven: Man skal anvende overstående ligninger til at vise, at det faldende legemes acceleration er givet ved: α = g/(1+(I/mr2))

- Først så starter jeg med, at bruge Newtons anden lov, Fres = ma, hvilket vi indsætter i 1:

ma = mg-T       (5)

- Herefter isoler jeg T i formel 2, huske at sin(90) = 1

T = τ/r*sin(Θ) <=> T = τ/r, det indsætter jeg nu i formel 5:

ma = mg-(τ/r)    (6)

- Vi ved at τ ) Iα, hvilket jeg indsætter i (6) og får: 

ma = mg-(Iα/r)   (7)

- Derudover ved vi, at når  rullebetingelserne er opfyldt, så gælder desuden at a = αr, det indsætter vi i (7):

mαr = mg-(Iα/r)   (8)

- Nu går jeg i stå, regner jeg forkert et sted eller hvordan kommer jeg videre?


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. december 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Opgaven er løst her:

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1645123

Du er på rette vej. Du skal bare eliminere α i (7) ved at bruge α = a/r. Du har elimineret a i stedet.


Svar #7
04. december 2015 af MissGeek87 (Slettet)

Mange tak for hjælpen, det hjalp virkelig på forståelsen. 


Skriv et svar til: Frit fald, faldende legemes acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.