Matematik

Matematik

09. december 2015 af hellokitty3 - Niveau: B-niveau

 Kan du bestemme differentialkvotienten f(x)=|x|
Nogen der kan hjæple mig med det? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2015 af Therk

Hint: Betragt differentialkvotienten i tre tilfælde:

1) x ≤ 0,

2) x ≥ 0 og

3) x = 0.

Er dine svar i 1) og 2) ens? Hvilken konsekvens har dit svar for 3)?


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2015 af AskTheAfghan

#1     Du mener nok x > 0, x < 0, og x = 0.


Svar #3
09. december 2015 af hellokitty3

Jeg forstår det altså ikke


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2015 af Therk

Uddybning:

Vi kan godt nogle gange lide at skrive funktionen f(x) = |x| som en "gaffelfunktion", hvor vi betragter forskellige tilfælde:

f(x) = \begin{cases} x, &x> 0\\0, & x = 0\\ -x,& x<0. \end{cases}

Funktionen der er nøjagtig den samme som f(x) = |x|. Se, og det gør det lidt sjovere, fordi alle tre funktioner herover kan du differentiere! Se om dine svar giver mening med tegningen herunder.

Men det giver dig så tre funktioner, som er uenige om hvad differentialkvotienten er i nul (0). Hvad gør vi så? Vi siger så at differentialkvotienten ikke eksisterer i nul. Så mangler vi bare at opskrive differentialkvotienten:

{\color{red}f'(x)} = \begin{cases} \underline{\hspace{1cm}}, &x> 0\\\text{udefineret}, & x = 0\\ \underline{\hspace{1cm}},& x<0. \end{cases}

Udfyld nu ovenstående og du er færdig (uddyb naturligvis for ekstra point med andre ord hvorfor f '(0) er udefineret).

\rule{7cm}{0.4pt}

#2

#1     Du mener nok x > 0, x < 0, og x = 0.

Nej, det var ikke min oprindelige mening. Nul kan sagtens inkluderes i de to første tilfælde og den gode studerende vil så forhåbentligt opdage en modstrid.

Vedhæftet fil:absx.png

Svar #5
09. december 2015 af hellokitty3

Mange tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2015 af Therk

Må jeg nysgerrigt spørge dig hvad du kom frem til? :)


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.