Fysik

Driftsomkostning pr år

05. januar 2016 af Duckz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal finde ud af hvad denne motor og pumpe koster at have kørende på et år, hvis prisen pr. kWh er 1,5 kr.

1 år = 24 * 365 = 8760 timer

http://product-selection.grundfos.com/product-detail.html?from_suid=14520040494210884833677355614&pumpsystemid=71085118&qcid=71085129

Under "Specifikationer" står der, at "Mærkeeffekt - P2: 30 kW"

Og virkningsgraden er vel bare:

Så er P_1 = 30.000 W / 0,93 = 32.258 W (32,3 kW)

Prisen for at køre motoren og pumpen et år, vil så være: 32,3 kW * 1,5 * 8760 = 424.422 kr / år

Er dette den korekte måde at udregne det på? Altså er det rigtigt? For når jeg kigger på grafen på grundfos hjemmeside, er der en anden P_1 og P_2...


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2016 af hesch (Slettet)

Motoren er tilsluttet en pumpe. Når motoren er fuldt belastet, afgiver den en akseleffekt på 30kW, men det er jo pumpen, med dennes vandsøjletryk og vandflow, der bestemmer effektbehovet.

Virkningsgraden afhænger af belastningsgraden, fx er motorvirkningsgraden uden motorbelastning = 0.

Du må grave lidt i opgaven efter de her uoplyste størrelser.


Svar #2
10. januar 2016 af Duckz (Slettet)

Opgaven siger en modstand på 11,5 meter vandsøjle og et flow på 510 m3/h.

I min pumpebog, står der at jeg kan finde akseleffekten ved hjælp af denne formel:

Pumpens virkningsgrad er på Grundfos' hjemmeside sat til 78 %

P_2 = (1/367)*11,5*510*(1/0,78) = 20,5 kW

Men den med virkningsgraden vil jeg gerne have uddybet :) Du skriver at den afhænger af "belastningsgraden, fx er motorvirkningsgraden uden motorbelastning = 0." Kan jeg så slet ikke udregne virkningsgraden?


Skriv et svar til: Driftsomkostning pr år

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.