Fysik

Rørets effektive længde

18. januar 2016 af Grethenilsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

 I et rør med længden 52,0 cm er mølt følgende værdier af de tre laveste resonansfrekvenser: 160 hz, 480 hz og 800 Hz.

Beregn rørets effektive længde. Hvor langt uden for rørets åbning ligger svingningsbugen?

Håber i kan hjælpe mig med denne opg.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du skal bruge v=f λ. Lydens hastighed er frekvensen gange bølgelængden. Heraf kan du finde de tre bølgelængder.

Der kan være tale om to udformninger af røret: Det kan være åbent i begge ender eller åben i den ene ende og lukket i den anden ende. Hvis røret er åbent i begge ender, vil de mulige frekvenser være fn = n f1. Hvis det er lukket i den ene ende, er de mulige frekvenser fn = (2n-1)f1. Se på de tre frekvenser og afgør, hvilket rør, der er tale om.

For det heltåbne rør gælder at der er en svingningsbug i hver ende af røret. Ved laveste frekvens er bølgelængden ca 2 gange rørets længde. For det halvt åbne rør er bølgelængden ca 4 gange rørets længde.

Du skulle nu kunne beregne λ/2 eller λ/4 (afhængigt af, hvilket rør, det er) og sammenligne med rørets faktisk længde.


Skriv et svar til: Rørets effektive længde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.