Matematik

Bestem k ved arealet

10. februar 2016 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er bestemt ved f(x)=x*(k-x) , hvor k er et positivt tal. Grafen for f afgrænser sammen med koordinatsystemets førsteakse en punktmængde M, der har et areal. 

Bestem tallet k, når det oplyses, at arealet af M er 100. 

f(x)=x*(k-x) 

jeg reducerer til f(x)=kx-x2

Jeg ved, at min nedre grænse som er 0. Min øvre grænse k er ukendt

Jeg finder stamfunktionen F(x) og kan dermed beregne arealet ved 100=F(k)-F(0)

F(x)=1/2*k*x1+1-1/3*x2+1

F(x)=1/2*k*x2-1/3x3

F(k)=1/2*k*k2-1/3*k3=1/2k3-1/3k3=1/6k3

F(0)=0

A=F(k)-F(0)=1/6k3-0=1/6k3

F(x)=1/6k3 er udtrykket for selve arealet, som vi ved giver 100

100=1/6k3

k3=600

k=8,43

k er 8,43 når arealet er 100

Opgave 2

f(x)=x2 -kx  og  g(x)= k*x

hvor k er et positivt tal. Graferne for f og g afgrænser en punktmængde M, der har et areal

a) Bestem k, så arealet af M er 36

Grænserne for arealet findes ved f(x)=g(x)

x2-kx=kx

x2-kx-kx=kx-kx

x2-2kx=0 

Andengradsligningen kan løses ved hjælp af 0-reglen

x*(x-2k)=0

x=0 V x-2k=0

x=0 V x=2k

Grænserne er altså 2k og 0

F(x)=((f(x)-g(x))'

F(x)=1/3x3+kx2

F(2k)=1/3*(2k)3+k*2k2=1/3*8k3+2k3=2k2+2k2=4k2

F(0)=0

A=F(2k)-F(0)

A=4k2-0=4k2

Vi ved, at arealet er lig med 36. F(x)=4k2 er et udtryk for arealet

36=4k2

k2=36/4=9

k2=9

k=3

Når k=3, så er arealet lig med 36

Jeg er ved at øve mig på disse typer opgaver, da de er dukket op i flere eksamenssæt. Det ville være en stor hjælp, hvis der lige var en der kunne kigge udregningerne igennem

Tusind tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. februar 2016 af StoreNord

Opgave 1)                  er OK


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. februar 2016 af StoreNord

Opgave 2)                  er OK


Skriv et svar til: Bestem k ved arealet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.