Matematik

funktioner

29. februar 2016 af Liselotteeee (Slettet) - Niveau: A-niveau

I år 2003 producerede en fabrik 210 tons chips. Siden er produktionen faldet med 2,3% pr. år.

a) Indfør passende betegnelser, og opstil en matematisk funktion, der beskriver udviklingen i produktionen af chips på fabrikken siden 2003. 

nogen der kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. februar 2016 af 123434 (Slettet)

Eksponentiel funktion→pga. fast årlig procentvis fald. f(x)=b*ax

b=210 tons

a=1+r/100

r=-2,3

a=1+-2,3/100=1-0,023=0,977

f(x)=210*0,977x

f(x)=Fabrikkens produktion af chips i tons

x=antal år efter 2003

fremskrivningsfaktoren a er 0,977, hvilket betyder, at fabrikkens produktion af chips falder med 2,3% om året

b=210 betyder, at fabrikken producerede 210 tons chips i 2003


Svar #2
29. februar 2016 af Liselotteeee (Slettet)

så dvs hvis opgaven fx lød således:

I 2000 kørte en familie i alt 5200 km på cykel. De efterfølgende år steg familiens cykelkørsel med 8% pr. år.

a) Indfør passende betegnelser, og opstil en matematisk funktion, der beskriver udviklingen i familiens cykelkør- sel. 

så skulle man stadig bruge f(x) = b*a^x da det en fast årligt procentvis stigning der tale om

også vil den lyde således:

f (x) = 5200* 1.08 ^x


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. februar 2016 af Studentos

#2 

Det er helt korrekt.


Svar #4
29. februar 2016 af Liselotteeee (Slettet)

okay tusind tak

men hvordan løser jeg så en sådan slags?

I begyndelsen af 1980 var Mexicos befolkning 67 millioner og væksten er 2,6% pr. år. Befolkningstallet betegnes med f(x), hvor x er antal år efter 1980.

a) Bestem en forskrift for f. 

er det på samme måde?


Skriv et svar til: funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.