Matematik

Hvordan skrives 500% som fremskrivningsfaktor Fx^a

06. marts 2016 af Iris1551 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle,

Jeg genoptager et matematikkursus efter 5 år væk fra skolebænken...

Hvordan skrives 500% som fremskrivningsfaktor Fx^a til beregning af Fy=Fx^a?

Altså, hvis der var en procentmæssig vækst på 25% for x-værdien så vil man jo skrive 1,25 (og hvorfor nu egentlig det?), men når den procentmæssige vækst er 500%??

Lægger man 1 til dér får jeg et forkert resultat - Og et rigtigt resultat hvis jeg skriver 5^a.

Det 1-tal forvirrer mig gevaldigt....

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2016 af Studentos

1-tallet efterfulgt af et "+", viser at det er en stigning.

En fremskrivningsfaktor på 2 svarer til 100% stigning. Så vil en fremskrivningsfaktor på 6 svare til 500%.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2016 af Stats

500% = 5,0

(1 + r)x = (1 + 5)x = 6x

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #3
06. marts 2016 af Iris1551 (Slettet)

Også når der er tale om en potensvækst? Fy=Fx^a

Og hvorfor får jeg så et forkert resultat når med 6^a og et rigtigt med 5^a

Hvordan ville i ellers gribe den an?

y = 17.6*x^.20

En fugl A vejer 5 gange så meget som en anden fugl B

b)Hvor mange procent vil A kunne leve længere end B ifølge modellen?

?

Tak for respons!


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2016 af Soeffi


Svar #5
06. marts 2016 af Iris1551 (Slettet)

#4

Tak Soeffi,

Jeg er stadig i tvivl om hvordan jeg bruger denne information mht Fy=Fx^a

Og hvorfor man lægger 1 til? Det gælder altså at (1+r) ved potensvækst? 

Det rigtige svar kommer jo ved 5^a

Jeg må jo kunne argumentere for hvorfor jeg gør som jeg gør...


Svar #7
06. marts 2016 af Iris1551 (Slettet)

Wauw! Tak tak tak tak!


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. marts 2016 af Soeffi

#3. Der er lavet en undersøgelse over, hvor gamle vilde fugle kan blive. Forskriften er y = 17,6x0,20, hvor x er fuglens vægt i kg, og y er dens levetid i år. b) En fugl vejer fem gange så meget som en anden, hvor mange % lever den længere end den første.

Formlen for hvor mange % A er større end B er:

\frac{A-B}{B}\cdot 100\%

Dette må ikke forveksles med årlig procentuel vækst og dermed formlen for rentesrening. Du får, idet xA er vægten af den tunge fugl og xB er vægten af den lette:

\\ \frac{17,6\cdot x_A^{0,20}-17,6\cdot x_B^{0,20}}{17,6\cdot x_B^{0,20}}\cdot 100\%= \frac{(5\cdot x_B)^{0,20}-x_B^{0,20}}{x_B^{0,20}}\cdot 100\%=\\\\\\(5^{0,20}-1)\cdot 100\%=38\%


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2016 af Soeffi

#5 Jeg er stadig i tvivl om hvordan jeg bruger denne information mht Fy=Fx^a

Nu forstår jeg hvad du mener: fremskrivningsformlen for potensfunktioner. Formlen er: Fy = (Fx)a, eller med ord: fremskrivningfaktoren for y er lig med fremskrivningsfaktoren-for-x opløftet til a'te. Fremskrivningsfaktoren-for-x (Fx) er her 5 og a = 0,20, dvs. fremskrivningsfaktoren-for-y (Fy) bliver: Fy = 50,20 = 1,38. Hvis fremskrivingsfaktoren er 1,38, så er den procentuelle vækst (1,38 - 1)·100% = 38%.


Skriv et svar til: Hvordan skrives 500% som fremskrivningsfaktor Fx^a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.