Matematik

Differentialligninger - at finde en forskrift

03. april 2016 af Naaaanai (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 
Er der nogle der kan guide mig igennem denne opgave? 
I opgave a tænker jeg at man får opgivet 1 punkt som man skal kunne bruge for at finde en forskrift. Jeg skal bruge CAS værktøj så når jeg skriver det på mit værktøj, får jeg forskriften : u=9,68062*(1.16393)^x
Når jeg så skal bestemme skibets fart sætter jeg de 4 g/ton/km ind på x'ets plads og får 17,8 knob. Er metoden rigtig ? 

opgave b) i tvivl


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2016 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2016 af peter lind

metoden er rigtig

b) beregn CO2 udledningen ved 17,2 knob og sammenlign resultatet i a)


Svar #3
03. april 2016 af Naaaanai (Slettet)

super :)

b) Det er 17,5 knob ik? 
Jeg har gjort følgende:
17,5=9,68062*(1,16393)^x

hvor x=3,90 CO2 udledning 

ved at sammenligne resultatet i a) får jeg 4-3,90=0,1 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. april 2016 af peter lind

Det er x der er farten, U er udledningen af CO2


Svar #5
03. april 2016 af Naaaanai (Slettet)

9,68062*(1,16393)^17,5=137 og ved at sammenligne det med resultatet i a)

137-4=133


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april 2016 af peter lind

Der er en fejl i #0 som jeg desværre  har overset. Der er det også u der er udledningen ikke x. Den fejl har du så sandsynligvis da du fandt funktionen i dit CAS værktøj


Svar #7
05. april 2016 af Naaaanai (Slettet)

Det er jeg ikke helt med på ? :/


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2016 af peter lind

Du har simpelthen byttet om på betydningen af x og u. Ifølge opgaven er x farten og u udledningen, hvilket du  konsekvent har byttet om på. Den første del giver:

Den generelle løsning er u = k*e0,1518x   hvor u er udledningen og x er hastigheden. k kan findes af k = u*e-kx = 6,25*e-1518*25 = 0,140518. Når du skal bestemme skibets fart ved en udledning på 4 skal du indsætte dette på u's plads så du får ligningem

4=k* e0,1518x  <=> 4/k = e0,1518x <=>  ln(4/k) = 0,1518'x


Svar #9
05. april 2016 af Naaaanai (Slettet)

Tusind tak Peter Lind. 

I b'eren skal jeg bruge min model som er: 
U=0,14*e^0,1518*x

Her skal jeg vel finde CO2 udledningen ved en fart på 25 knob og 17,55 knob. 
Hvis det er tilfældet får jeg CO2 udledningen til 6,25 g/ton/km for 25 knob og for 17,5 knob får jeg CO2 udledningen til at være 2,00 g/ton/km. Er jeg på rette vej? :/


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. april 2016 af peter lind

ja


Svar #11
05. april 2016 af Naaaanai (Slettet)

Jeg tænker lige pludselig vækst for at finde  % men er det ikke noget med at sige 1-r ? jeg ved bare ikke helt hvordan jeg skal koble det på mine resultater 
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. april 2016 af peter lind

Det kommer jo an på hvad det drejer sig om.


Skriv et svar til: Differentialligninger - at finde en forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.