Matematik
Matemaik b eksamens-besvarelse
Hej. Det ville være en stor hjælp, hvis nogle af jer har været oppe i matematik b den 25. maj 2012, og har besvarelserne til eksamenssættet. Jeg vil nemlig gerne tjekke, om mine besvarelser passer :)
Jeg har vedhæftet eksamenssættet for en sikkerhedsskyld.
Svar #1
17. april 2016 af Therk
Hvis du viser dine besvarelser, kan vi i stedet hjælpe dig med at tjekke om de er korrekte og/eller hjælpe med at rette evt. fejl!
Svar #2
17. april 2016 af 123434 (Slettet)
Opgave 1
Løs 2(3x-1)=4x+8
2*3x+2*-1=4x+8
6x-2=4x+8
6x-2+2=4x+8+2
6x=4x+10
6x-4x=4x+10-4x
2x=10
2x/2=10/2
x=5
Opgave 2
I en model kan sammenhængen mellem højde og alder for drenge i alderen 5 år til 17 år beskrives ved y=5,5x+110
hvor y er højden målt i cm, og x er alderen målt i år efter det femte år.
Betydning af tallene 5,5 og 110!
En dreng på 5 år er 110 cm høj
Drengene vokser med 5,5 cm om året i alderen 5 til 17 år
Opgave 3
Løs andengradsligningen x2+x-12=0
Finder diskriminaten
d=b2-4*a*c
d=12-4*1*-12
d=1+48=49
Da d er positiv, så har andengradsligningen to løsninger
x=(-b+-√d)/2a
x=(-1+-√49)/(2*1)
x=(-1+-7)/2
x=-4 V x=3
x=-4 og x=3 er løsningerne til andengradsligningen x2+x-12=0
Opgave 4
En funktion f er givet ved f(x)= x3 +4x2 −2x−1.
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2, f (2)) .
f(2)=23+4*22-2*2-1=8+16-4-1=19
f'(x)=3*x3-1+2*4*x2-1-2
f'(x)=3x2+8x-2
f'(2)=3*22+8*2-2=3*4+16-2=12+16-2=26
y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)
y=f'(2)*(x-2)+f(2)
y=26*(x-2)+19
y=26*x+26*-2+19
y=26x-52+19
y=26x-33
Opgave 5
h(x)=x2+1 svarer til grafen for B, da grafen for B er en parabel
f(x)=2x svarer til grafen for C, da C er grafen for en voksende eksponentialfunktion
g(x)=2-x svarer til grafen for A, da A er grafen for en aftagende eksponentialfunktion
Opgave 6
En funktion f er bestemt ved f (x)=5x4 +ex
Bestem en forskrift for den stamfunktion til f, hvis graf går gennem punktet P(0,10)
F(x)=1/5*5*x4+1+ex+k
F(x)=x5+ex+k
Indsætter punktet P(0,10). F(x)=10 og x=0
10=05+e0+k e0=1
10=0+1+k
10=1+k
10-1=1+k-1
k=9
F(x)=x5+ex+9 er en stamfunktion til f(x)=5x4+ex og går gennem punktet (0,10)
Svar #3
17. april 2016 af 123434 (Slettet)
Opgave 10
En funktion f er bestemt ved f(x)=x4+8x3+18x2+16x+5
a) Løs ligningen f(x)=0
x4+8x3+18x2+16x+5=0
Løst ved hjælp af wordmat til x=-5 og x=-1
Skærer x-aksen i punkterne (-5,0) og (-1,0)
b)
Bestem f'(x) og bestem monotoniforholdene for f'(x)
f'(x)=4*x4-1+3*8*x3-1+2*18*x2-1+16
f'(x)=4x3+24x2+36x+16
For at finde monotoniforholdene løses f'(x)=0
4x3+24x2+36x+16=0
Som wordmat løser til x=-4 og x=-1
x -5 -4 -2 -1 0
f'(x) - 0 - 0 +
f'(x) er aftagende i intervallet ]-∞;-1] og f'(x) er voksende i intervallet [-1;∞[
x=-4 er en vandret vendetangent og x=-1 er globalt minimum for funktionen
Svar #4
18. april 2016 af 123434 (Slettet)
Opgave 9
f(x)=b*xa opfylder, at f(2)=3 og f(4)=7
Bestem en forskrift!
3=b*2a
7=b*4a
7/3=(b*4a)/(b*2a)
7/3=4a/2a
7/3=(4/2)a
7/3=2a
log(7/3)=a*log(2)
a=log(7/3)/log(2)=1,2224
7=b*41,2224
b=7/41,2224=1,2857
f(x)=1,2857*x1,2224
Opgave 11
To funktioner f og g er bestemt ved f(x)=√x og g(x)=0,5x
a)
Bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem graferne for f og g.
Skærringspunkterne findes ved f(x)=g(x)
√x=0,5x
Løst vha. wordmat til x=0 og x=4
x-koordinaterne til skærringspunkterne er henholdsvis 0 og 4
√0=0 og √4=2
y-koordinaterne til skærringspunkterne er henholdsvis 0 og 2
Graferne f(x)=√x og g(x)=0,5x skærer hinanden i punkterne (0,0) og (4,2)
b)
Graferne for f og g afgrænser i første kvadrant en punktmængde M, der har et areal.
Bestem arealet af M!
Øvre grænse i x=4 og nedre grænse i x=0
∫40(√x-0,5x)dx=4/3
Svar #5
18. april 2016 af 123434 (Slettet)
Opgave 7
a)
Eksponentiel regression
f(x)=1,4050*1,095x
a=1,095 og b=1,4050
b)
Bestem fordoblingstiden
T2=log(2)/log(a)
T2=log(2)/log(1,095)=7,64
Fordoblingskonstanten fortæller, at de årlige udgifter til lobbyarbejde i den amerikanske kongres fordobles efter 7,64 år
c)
Den faktiske årlige udgift var 2,61 mia dollar i 2010. Hvor mange procent er modellens værdi større end den faktiske årlige udgift?
x=2010-1999=11
f(11)=1,4050*1,09511=3,81
Ifølge modellen var den årlige udgift til lobbyarbejde i den amerikanske kongres 3,81 milliarder dollars i 2010
(3,81-2,61)/2,61*100%≈46%
Udgifterne til lobbyarbejde i den amerikanske kongres i 2010 er ca. 46% højere end det faktiske tal
Svar #6
19. april 2016 af 123434 (Slettet)
Opgave 8
I trekant ABC er <B=113*, lABl=6,19 og lBCl=10,30
a) Bestem lACl og <A!
Trekant ABC er vilkårlig
cosinusrelationerne anvendes til at finde siden lACl
lACl2=lABl2+lBCl2-2*lABl*lBCl*cos(B)
lACl2=6,192+10,302-2*6,19*10,30*cos(113)
lACl2=194,2298
√lACl2=√194,2298
lACl=13,94
lACl er 13,94
Cos(A)=(lACl2+lABl2-lBCl2)/(2*lACl*lABl
Cos(A)=(13,942+6,192-10,302)/(2*13,94*6,19)=0,7333
<A=cos-1(0,7333)=42,8*
Vinkel A er 42,8 grader
b)
Bestem lAEl så arealet af trekant ABE er 5
TABE=1/2*lABl*lAEl*sin(A)
Vi får at vide, at arealet af trekant ABE er 5 og vi ved på forhånd, at lABl=6,19
5=1/2*6,19*lAEl*sin(42,8)
lAEl=5/(1,2*6,19*sin(42,8)=2,38
lAEl er 2,38
Skriv et svar til: Matemaik b eksamens-besvarelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
