Kemi

Afstemning af 2 redoxreaktioner

12. maj 2016 af studerendeyo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg kan ikke helt fine ud af opgaven; afstem redoxreaktioner - skriv forklaringer til afstemningerne 

a) Iod reagerer med svovlsyre
I- (aq) + SO42- (aq)   =>  I2 (aq) + H2S (aq)

b) En vins indhold af SO2 kan bestemmes i en sur opløsning ved titrering med MnO4--opløsning
SO2 (aq) + MnO4- (aq)  =>  SO42- (aq) + Mn 2+ (aq)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Giv dit eget forslag først. Hvis vi starter med a), hvad er så oxidationstallene for I og S? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2016 af mathon

du fik svaret i går:

                      \overset{\mathbf{\color{Red} -1}}{I^-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \overset{\mathbf{\color{Blue} +6}}{S}{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; \overset{\mathbf{\color{Red} 0}}{I}_2\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2\overset{\mathbf{\color{Blue} -2}}{S}\, _{\textit{(aq)}}

  I\; \; 1\uparrow\cdot \mathbf{\color{Magenta} 8}=8\uparrow
  S\; \; 8\downarrow\cdot \mathbf{\color{Magenta} 1}=8\downarrow

afstemning af op- og nedgange:
                      8\, I^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; S{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; 4\, I_2\, _{\textit{(s)}}\; +\; H_2S\, _{\textit{(aq)}}

afstemning af ladning:
                      8\, I^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; S{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 10\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; 4\, I_2\, _{\textit{(s)}}\; +\; H_2S\, _{\textit{(aq)}}

afstemning af hydrogen:
                      8\, I^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; S{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 10\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; 4\, I_2\, _{\textit{(s)}}\; +\; H_2S\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 4\, H_2O\, _{\textit{(l)}}

oxygen stemmer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2016 af mathon

og nu:

                     \overset{\mathbf{\color{Red} +4}}{S}O_2\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \overset{\mathbf{\color{Blue} +7}}{Mn}{O_4}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; \overset{\mathbf{\color{Red} +6}}{S}{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \overset{\mathbf{\color{Blue} \! \! \! \! \! \! \! +2}}{Mn^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}

  S\; \; 2\uparrow\cdot \mathbf{\color{Magenta} 5}=10\uparrow
  Mn\; \; 5\downarrow\cdot \mathbf{\color{Magenta} 2}=10\downarrow

afstemning af op- og nedgange:
                     5\, SO_2\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, Mn{O_4}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; 5\, S{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, Mn^{2+}\, _{\textit{(aq)}}

afstemning af ladning:
                     5\, SO_2\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, Mn{O_4}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; 5\, S{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, Mn^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 4\, H^+\, _{\textit{(aq)}}

afstemning af hydrogen:
         \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 5\, SO_2\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, Mn{O_4}^{-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightarrow \; 5\, S{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, Mn^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 4\, H^+\, _{\textit{(aq)}}

oxygen stemmer.


Svar #4
13. maj 2016 af studerendeyo (Slettet)

Ja, det ved jeg, og det er jeg rigtig glad for, det handler mere om at jeg ikke helt forstår forklaringen :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2016 af mathon

Repetér afstemning af redoxreaktion i surt miljø!


Skriv et svar til: Afstemning af 2 redoxreaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.