Matematik

konvergent , kontinuerte og kontinuert differentiable funktioner i metrisk rum

05. juni 2016 af MieMatematik (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Lad C^0=C^0([a,b],\mathbb{R}) og C^1=C^1([a,b],\mathbb{R}) betegne mængderne af reelle funktioner på intervallet [a, b] som er henholdivis kontinuerte og kontinuert differentiable. Definer nu normene:

\left \| f \right \|_u =sup_{x\in[a,b]} \left | f(x) \right |     \left \| f \right \| =\left \| f \right \|_u+\left \| f' \right \|_u

og betragt de metriske rum M_0=(C^0,\left \| \cdot \right \|_u), M_1=(C^1,\left \| \cdot \right \|_u)M_2=(C^1,\left \| \cdot \right \|)

Lad:

f_n(x)=\sqrt{x-a+\frac{1}{n}} \qquad n \in \mathbb{N}

a)  Vis, at f_n\in C^1 for alle n og afgør om \{f_n\}_{n \in \mathbb{N}} er konvergent i M_0, M_1 og M_2.

b)  Afgør om \{f_n\}_{n \in \mathbb{N}} er Cauchy i M_0, M_1 og M_2.

c)  Afgør om M_0, M_1 og M_2 er fuldstændige.

d)  Vis at \left \| \cdot \right \| og \left \| \cdot \right \|_u  ikke er ækvivalente. 

Nogen der kan hjælpe a) forstår ikke hvordan man skal vise at f_n \in C^1 skal  f_n differentieres ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2016 af VandalS

Der skal to ting til at vise at f_n \in C^1:

1. At funktionen er differentiabel i intervallet.

2. At dens afledede er kontinuert i intervallet. 

Måske kan du nøjes med at henvise til forudgående viden for at vise differentiabilitet, men eftersom det er en opgave i funktionsrum vil jeg tro at du er nødt til selv at vise det ud fra de grundlæggende principper om differentiabilitet.


Svar #2
06. juni 2016 af MieMatematik (Slettet)

Kan nogen forklarer mig hvordan jeg skal forstå afstadens funktionen \left \| f \right \|= \left \| f \right \|_u+\left \| f' \right \|_u

hvordan ser den ?\left \| f \right \|= \left \| f \right \|_u+\left \| f' \right \|_u


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2016 af VandalS

\left \| f \right \|_u =sup_{x\in [a,b]}|f(x)|

\left \| f \right \| =sup_{x\in [a,b]}|f(x)| + sup_{x\in [a,b]}|f'(x)|


Svar #4
07. juni 2016 af MieMatematik (Slettet)

Med hvordan skal jeg vise konvergens/ikke konvergens af f_n(x) i \mathcal{M}_2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2016 af VandalS

Undersøg om 

\left \| f_n \right \| \to \left \| f \right \| for n \to \infty


Svar #6
07. juni 2016 af MieMatematik (Slettet)

\left \| \sqrt{x-a+\frac{1}{n}}\right \| \rightarrow \left \| \sqrt{x-a} \right \| for n \rightarrow \infty 

sådan her 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2016 af VandalS

Jep, så du skal undersøge om

\left \| \sqrt{x-a+\frac{1}{n}} \right \| = \left \| \sqrt{x-a+\frac{1}{n}} \right \|_u + \left \| \frac{1}{2\sqrt{x-a+\frac{1}{n}}} \right \|_u \to \left \| \sqrt{x-a} \right \| = \left \| \sqrt{x-a} \right \|_u + \left \| \frac{1}{2\sqrt{x-a}} \right \|_u

for n \to \infty


Svar #8
07. juni 2016 af MieMatematik (Slettet)

jeg får det til 

\sqrt{x-a}+\frac{1}{2\cdot \sqrt{x-a}}

f_n(x) har ingen konvergens i \mathcal{M}_2 da den ikke går imod 0 for n \rightarrow \infty


Skriv et svar til: konvergent , kontinuerte og kontinuert differentiable funktioner i metrisk rum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.