Kemi

pH værdi i en mættet vandig opløsning

05. juni 2016 af SomethingDarkside (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.
Jeg sidder med en opgave som jeg har en del problemer med. Jeg ved ikke hvordan jeg skal komme igang med opgave b.

Vedhæftet fil: marts 2008.jpg

Svar #1
05. juni 2016 af SomethingDarkside (Slettet)

Vi får desuden at vide at CoF2 er tungtopløseligt med opløselighedsproduktet Ksp = 1,50*10^-2 M^3 ved 25 C


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juni 2016 af mathon

a)

Kaldes den molære vandopløselighed ved 25°C for s
haves for en mættet opløsning:

                            CoF_2\, _{\textit{(s)}}\; \rightleftharpoons \; Co^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, F^{\, -}\, _{\textit{(aq)}}

                            \left [Co^{2+} \right ]\cdot \left [ F^{\, -} \right ]^2=K_o

                            s\cdot \left ( 2s \right )^2=K_o

                            4s^3=K_o

                            s=\left (\frac{K_o}{4} \right )^\frac{1}{3}

                            s=\left (\frac{0{,}0150\; M^3}{4} \right )^\frac{1}{3}=0{,}155362\; M
omregnet til masse pr volumen

                            \frac{m}{V}=\frac{\left (0{,}155362\; mol \right )\cdot \left ( 96{,}929\; \tfrac{g}{mol} \right )}{1\; L}=15{,}059\; \tfrac{g}{L}
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2016 af mathon

b)
            I den mættede opløsning
            er:
                             c_{F^{\, -}} =2\cdot c_{CoF_2}=2 s=2\cdot \left ( 0{,}155362\; M \right )=0{,}310723\; M

            {pK_s}^{25^{\circ}}(HF)=3{,}45

                             pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s+\log(c_b) \right )

                             pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 3{,}45+\log(0{,}310723) \right )=8{,}47


Svar #4
06. juni 2016 af SomethingDarkside (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Ved du hvordan man laver opgave c? Jeg har prøvet med formlen for pH for en svag syre men får ikke det rigtige facit som er 3,44 * 10^-4 (jeg får 3.16*10^-4). Jeg får det "rigtige" resultat når jeg bruger formlen for en middelstærk syre dvs.

(H3O+)^2/c(a)-(H3O+) = Ka

Men jeg forstår simpelthen ikke hvorfor denne formel skal bruges frem for pH = 1/2(pKa - log(Ca))


Svar #5
06. juni 2016 af SomethingDarkside (Slettet)

Hov nevermind. Har endelig fanget den :)


Skriv et svar til: pH værdi i en mættet vandig opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.