Fysik

Hjælp til to opgaver.

17. august 2016 af math341c (Slettet) - Niveau: A-niveau

Halløjsa alle sammen, jeg vi har fået en fysik aflevering for, som jeg finder meget svær, og jeg kan ikke rigtig løse to af opgaver på den.

Den første er:

En klods på 12 kg trækkes hen ad et gnidningsløst underlag
med en kraft på 30 N i en retning, der afviger 37° fra
vandret, som vist på tegningen. Hvad er klodsens
acceleration?

Jeg ved ikke rigtig hvordan jeg skal beregne acceleration ud, fra givne oplysninger.

Den anden opgave er:

En bold på 5 kg fæstnet i enden af et reb på 1 meter svinges
rundt i en cirkelformet bane. Svingplanet er vinkelret på
underlaget, som det fremgår af tegningen. Det oplyses at
snorens brudstyrke er 150 N. Hvad er den maksimale fart
bolden kan antage, således at snoren ikke brister?
 

Den med brudstyrken driller mig og forstår det ikke.

Jeg er mega blank med hvordan jeg skal beregne disse to opgaver. Jeg ville være rigtig glad for noget hjælp.

Hilsen Mathias

Thanks in advance!


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. august 2016 af mathon

anden opgave:

       jævn cirkelbevægelse

                               F=m\cdot \frac{v^2}{r}

                               v=\sqrt{\frac{F\cdot r}{m}}

                               v=\sqrt{\frac{\left (150\; \tfrac{kg\cdot m}{s^2} \right )\cdot (1\; m)}{5\; kg}}=\sqrt{30\;\left ( \frac{m}{s} \right )^2}


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. august 2016 af mathon

Den første:
                            a=\frac{F}{m}=\frac{(30\; N)\cdot \cos(37^\circ)}{12\; kg}


Svar #3
17. august 2016 af math341c (Slettet)

mathon mange tak, du er virkelig awesome, mange tak!

Jeg havde lige glemt en, kender du også formlen for den her?

Tre mennesker hiver i forskellige retninger i en ring, som
antydet på figuren. Person 1, 2 og 3 udøver hhv. kræfterne
F1, F2 og F3. Vinklen mellem trække-retningerne for person
1 og 2 er 75°; vinklen mellem person 2 og 3 er 145°.
a) Bestem størrelse og retning af den resulterende kraft.
b) Vil ringen flytte sig, når personerne hiver som
beskrevet?
 

Det er den sidste jeg sådan set ikke kan løse.

Mange tak igen for din hjælp! Det betyder virkelig meget for mig!


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. august 2016 af mathon

Medsend figuren.


Svar #5
17. august 2016 af math341c (Slettet)

#4

Medsend figuren.

Jeg glemte det sorry. Her :)

Vedhæftet fil:Figur 1.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #6
17. august 2016 af hesch (Slettet)

Det ser umiskendeligt ud som at F3 har vinklen -90º ( referencevinkel ).

Dermed

F3 = 966 / -90º
F2 = 500 / 55º
F1 = 707 / 130º

Summen ( F1 + F2 + F3 ) beregnes lettest med komplekse tal =  168 / -175º

Så med denne kraft og i denne retning trækkes ringen.

Selve beregningen foretages let på en lommeregner, der behersker komplekse tal.

b) Vil den flytte sig?   Ja, 168 ≠ 0.


Svar #7
19. august 2016 af math341c (Slettet)

Tusind tak for hjælpen til jer begge.

Er rigtig glad for det!


Skriv et svar til: Hjælp til to opgaver.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.