Matematik

Matematik aflevering

14. september 2016 af fa71 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen!!

Jeg skal lave en matematik aflevering til i aften men kan ikke finde ud af den sidste opgave. det ville være fantastisk hvis der ikke lige var nogen som kunne hjælp med det!!!!

opgaverne ligger på den vedhæftede fil

på forhånd, tusind tak for hjælpen

Vedhæftet fil: billed.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2016 af mathias1997

1. Bestem f'(x), og find f'(1), altså stigningen i punktet for tangenten

2. Bestem f(1), så du har andetkoordinatet

3. Bestem en ligning ud fra stigning og et punkt


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

Brug at ligningen for tangenten i punktet (x_0,f(x_0)) er givet ved:

y=f'(x_0)\cdot x+f(x_0)-f'(x_0)\cdot x_0


Svar #3
14. september 2016 af fa71 (Slettet)

Kan du ikke uddybe det lidt mere er stadig forvirret?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

De steder hvor der står f'(x_0), skal du indsætte x_0=1 i den differentieret funktion og udregne det. Det sted hvor der står f(x_0), skal du bare indsætte x_0=1 i den udifferentieret funktion og udregne det. Det sted der står x, lader du være. Det sted der står x_0, indsætter du 1. Herefter indsætter du det hele i formlen i #2, og udregner det. 


Svar #5
15. september 2016 af fa71 (Slettet)

Kan du vise et eksempel på hvordan man bestemmer ved  håndkraft ligningen for en tangent til grafen for funktionen f;. funktionen f; har forskrift f(x)= 5*x^2+3*x-1. det kan også være et andet eksempel har bare virkelig brug for noget visuelt


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du har funktionen f(x) = 5x2 + 3x - 1, og du ved, at røringspunktet for tangenten har første koordinat 1. Det første, du gør, er at aflæse at x_0=1 . Herefter differentierer du din funktion f(x):

f'(x) = 10x + 3

I følge formlen y = f'(x0) · x + f(x0) - f'(x0) · x0 skal du have bestemt både f'(1) og f(1), så det gør vi:

f'(1) = 10 · 1 + 3 = 13

f(1) = 5 · 12 + 3 · 1 - 1 = 7 

Herefter kan der indsættes i formlen:

y = f'(1) · x + f(1) - f'(1) · 1 = 13 · x + 7 - 13 ·1 = 13x - 6 

Dvs. at tangentens ligning bliver y = 13x - 6. Hvis du vil, kan du tjekke det i et tegneprogram som GeoGebra og se, at det passer. 


Skriv et svar til: Matematik aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.