Fysik

Fysik beregning af specifikke varmekapacitet

29. september 2016 af Cyros (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opstil en kalorimeter ligning, og isoler den specifike varmekapacitet, colie for den udleverede rapsolie.

Spørgsmålet er hvordan isolere jeg specifikke varmekapacitet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2016 af mathon

Er det elektrisk opvarmning af olien?               


Svar #2
29. september 2016 af Cyros (Slettet)

Yep. Ifølge forsøget Opvarmning af olie tkog 81,5 grader, tbeg 22 grader og tfæl 30 grader

Massen af kalorimeter er 434,5g


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2016 af mathon

kalorimeterligning:
                                          energiafgivelse\; \; \; = \; \; \; \; \; \; \; \;energimodtagelse

                                                P\cdot t\; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \;\; =   \left (m_{olie}\cdot c_{olie}+m_{kal}\cdot c_{kal} \right )\cdot \Delta T

                                                c_{olie}=\frac{\frac{P\cdot t}{\Delta T}-m_{kal}\cdot c_{kal}}{m_{olie}}


Svar #4
29. september 2016 af Cyros (Slettet)

Undskyld jeg tror der er en misforståelse, da du sagde om det er elektrisk opvarmning af olien. Så troede jeg at du mente om opvarmning fungerede med elektricitet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2016 af mette48 (Slettet)

Det virker som du mangler nogle oplysninger.

Hvor kommer varmen fra?

Er temperaturstigningen den samme for oliern og kal?


Svar #6
01. oktober 2016 af Cyros (Slettet)

Forsøget gik ude på en flaske rapsolie afkøles under vandhanen til en temperatur, der er ca. 4 grader under stuetemperaturen. Et aluminiumlod med massen mlod vejes, og sænkes ned i kogende vand med temperaturen tkog. Massen af etmessingkalorimeter indeholdende en omrøre, mkal bestemmes, og herefter fyldes kalorimetret op med rapsolie, således at loddet lige præcis kan dækkes med olie. Massen af kalorimeter med rapsolie, mkal+raps bestemmes ved en ny vejning. Efter omrøring aflæses begyndelsetemperaturen, tbeg i kalorimetret umiddelbart herefter bringes aluminiumloddet over i rapsolien, og under stadig omrøring bestemmes fællestemperaturen tfæl

Specifikke varmekapacitet sættes til henholdsvis 0,896 J/(g*grader) for aluminium og 0,385 J/(g*grader)

Her er målinger

Mlod= 100,4g
mkal2=434,5
mkal+rapsolie=625,8
tkog=81,5 grader
tbeg=22 grader
tfæl=30 grader


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2016 af mette48 (Slettet)

Val varmekapacitet for aleminium

Vme varmekapacitet for messing

aleminium loddet afgiver varme

mlod * (tkog -  tfæl) * Val

kalorimeter og rapsolie modtager varme

mkal * (tbeg-tfæl) * Vme + mraps (tkog - tfæl) * Vraps

de to varmemængder sættes lig hinanden samtidig med at Vraps sættes til x

løs derefter ligningen


Svar #8
01. oktober 2016 af Cyros (Slettet)

Tusind tak for hjælpen


Skriv et svar til: Fysik beregning af specifikke varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.