Matematik

Linær vækst

06. oktober 2016 af BrainyBrain - Niveau: C-niveau

Hej
 
Pls help

" Peter er 15 år og vejer 60 kg. Hvert år tager han 2 kg på.
a)  Hvad er hans vægt ved 27 års alder?
b) Hvad er hans alder når han vejer 110 kg? "

Jeg er kommet frem til denne sammenhæng:

f(x) = 2x + 60

a'eren bestemte jeg til 84kg, ved at indsætte (27-15=12) 12 på x's plads.


Det kniber lidt i b'eren.

Er vi ikke enige om at man sætter f(x)=110 og isoler x, således:

110 = 2x + 60

110-60 = 2x

50 = 2x

50/2 = x

25 = x   ,  hvilket vil sige at han som 25 skulle veje 110kg.

MEN!

Dette giver da ikke mening, da han som 27 årig vejer 84 kg.. hans vægt vokser jo med 2 kg pr år, så hvorfor bliver hans alder ligepludselig mindre samtidig med hans vægt bliver større?.. Burde han ikke være 40 år eller deromkring og veje de 110 kg?

Pls help ..


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2016 af maria2datter (Slettet)

Fejlen er at du skal huske at naar han vejer 60kg er han 15 aar, ikke 0 aar :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2016 af PeterValberg

om 25 år, når han er 40 år gammel, vil han veje 110 kg i.flg. modellen.
Du glemte, at han allerede er 15 år og x i forskriften er antal år efter,
han er/var 15 år gammel

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2016 af maria2datter (Slettet)

Prøv at se om du selv kan løse det saa ;-) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2016 af Capion1

x = 15  og  y = 60
y = 2x + b     Da må b så være 30


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2016 af PeterValberg

#4 Nej, indeværende år, hvor knægten er 15 år gammel, er år 0
     hvor det oplyses, at han vejer 60 kg, herefter forøges vægten
     med 2 kg om året, - så forskriften for denne sammenhæng, må
     nødvendigvis være, som spørger selv er inde på i #0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2016 af AMelev

Forskriften afhænger selvfølgelig af, hvad variablen x står for. Begge forskrifter kan anvendes, men selvfølgelig må x ikke ændre betydning undervejs. 

#0 x = antal år efter 15 år. f(x) = 2x + 60 
      f(x) = 110 .... x = 25, dvs. 25 år efter 15, altså 40 år

# 4 x = alder (år) y = 2x + 30
    f(x) = 110 .... x = 40


Skriv et svar til: Linær vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.