Matematik

hjælp til opgaven

24. oktober 2016 af LailaAriana - Niveau: B-niveau

Brug for hjælp

For en bestemt produktion kan sammenhængen mellem produktionshastigheden og energiforbruget beskrives ved funktionen  


 f(x)=5,69*(x-67,2)^0,5 , 67,2<x<1050,


hvor ( ) f x er produktionshastigheden (målt i kg pr. time), og x er energiforbruget (målt i MJ pr. time).   


a) Bestem produktionshastigheden ved et energiforbrug på 420 MJ pr. time, og bestem det energiforbrug, der svarer til, at produktionshastigheden er 130 kg pr. time.  

Produktionseffektiviteten ( ) g x , målt i kg pr. MJ, er givet ved    

g(x)=f(x)/x, 67,2<x<1050, 


hvor x er energiforbruget målt i MJ pr. time.  


b) Skitsér grafen for g, og bestem det energiforbrug, der giver den bedste produktionseffektivitet


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2016 af StoreNord

a)  f(x)=                   5,69*(x-67,2)^0,5 , 67,2 = 420 MJ      <=>   x = ?

            Og find så           f(130 kg pr. time)

b)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2016 af 123434 (Slettet)

b)

Find g'(x)=0 og undersøg om dette er maksimum for grafen

Løsningen til g'(x)=0 er det energiforbrug som giver den bedste produktionseffektivitet


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2016 af Eksperimentalfysikeren

I forskriften  f(x)=5,69*(x-67,2)^0,5 , 67,2<x<1050 er det x, der er energiforbruget i MJ (så vidt jeg kan læse #0). Derfor er #1 ikke rigtig. (det undrer mig godt nok, at det er sådan, funktionen er valgt)

a) Indsæt de 420MJ y forskriften:  f(x)=5,69*(420-67,2)^0,5 , og regn værdien ud.

b) Vælg en serie x-værdier i intervallet 67,2 < x < 420 og regn de tilhørende funktionsværdier, g(x), ud (Det er en god idé at bruge et regneark til det.) Indsæt så parene af (x,g(x)) i et koordinatsystem. Du skulle så gerne kunne se, at kurven gennem punkterne har en top. Aflæs x-værdien for denne top.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2016 af AMelev

Hvad er problemet i a)? 
Skriv op, hvad x står for og hvad f(x) står for.
Se på spørgsmålet og oversæt til hvad du ved ( x eller f(x)) og hvad du skal bestemme (x eller f(x)).
Hvis det et er x, du får oplyst og f(x), du skal bestemme, indsætter du x-værdien i f(x) og beregner.
Hvis det er f(x)=y, du får oplyst og x, du skal bestemme, løser du ligningen f(x) = y mht. x. (#1 har fået byttet rundt)

b) Da definitionsmængden er begrænset, kan du aflæse max på grafen, hvis du har vist hele definitionmængden i grafvinduet (at g'(x) = 0 garanterer ikke, at der er max - der kunne være lok. min eller vandret vendetangent, så det kræver fx fortegnsvariation for g' eller henvisning til grafen at fastslå, at der er max i det punkt).


Skriv et svar til: hjælp til opgaven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.