Matematik

Hvordan differrencere man denne funktion f(x)=2^5x^2 (x−1)

30. oktober 2016 af haragaAFG (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

jeg skal differncere denne funktion, men ved ikke hvordan?

f(x)=2^5x^2 (x−1)

tror man skal bruge regnereglen for en sammensat funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du skal bruge reglen for differetiation af produkt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2016 af AMelev

Det er ikke klart, om der mangler nogle parenteser eller usynlige gangetegn. Hedder funktionen f(x)=2^{5x^{2(x-1)}}=2^{5x^{2x-2}} eller f(x)=2^{5x^{2}}\cdot (x-1)


Svar #3
30. oktober 2016 af haragaAFG (Slettet)

Bliver det så 

2^10x*(x-1)+2^5x^2*1?


Svar #4
30. oktober 2016 af haragaAFG (Slettet)

funktionen er den sidstenævnte du skrev


Svar #5
30. oktober 2016 af haragaAFG (Slettet)

f(x)=2^{5x^{2}}(x-1), det er sådan funktionen ser ud.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2016 af AMelev

OK. Så er det et produkt af
1) g(x) =2^{5x^2} som er en sammensat funktion, og 
2) h(x) = x -1

Når du anvender produktreglen skal du så differentiere g(x) som en sammensat funktion af y =5x2 og z = 2y, som er en eksponentialfunktion.

Tjek med dit CAS-værktøj.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2016 af AskTheAfghan

#5    Du har f (x) = p(q(x))k(x), hvor q(x) = 5x2, p(x) = 2x og k(x) = x - 1. Benytter man #1, har man

f '(x) = (p(q(x)))' k(x) + p(q(x)) k '(x). Nu skal du lige bestemme (p(q(x)))'. Se evt. #6.


Svar #8
30. oktober 2016 af haragaAFG (Slettet)

når man differentiere y= 2x^2 bliver det 10x, men hvordan differentiere jeg 2^y?

2 er jo en konstant og når man differentiere en konstant bliver det jo nul.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2016 af AskTheAfghan

#7     ... Fortsættelse. Her er (p(q(x)))' = q '(x) p '(q(x)). Du har altså i alt

f '(x) = (q '(x) p '(q(x))) k(x) + p(q(x)) k '(x)                      (A).

Nu skal du bestemme k '(x), p '(x), p '(q(x)), p(q(x)) og q '(x). Her er eksempelvis p '(x) = ln(2) 2x. Sæt nu de relevante størrelser ind i ligningen (A).


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. oktober 2016 af AMelev

z =2y er som jeg nævnte i #6 en eksponentialfunktion. z' = (2^y)' = 2^y \cdot ln(2) =2^{5x^2}\cdot ln(2)

#8

når man differentiere y= 2x^2 5x^2 bliver det 10x, men hvordan differentiere jeg z?

2 er jo en konstant og når man differentiere en konstant bliver det jo nul.
Nej z er ikke en konstant - den afhænger af y.


Svar #11
30. oktober 2016 af haragaAFG (Slettet)

Tak for hjælpen allesammen, har lavet


Skriv et svar til: Hvordan differrencere man denne funktion f(x)=2^5x^2 (x−1)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.