Matematik

Forklaring til ligningen x*ln(x)-x=0

31. oktober 2016 af elshaolsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg har brug for lidt hjælp med følgende forklaringsopgave til eksamen: x*ln(x)-x = 0

Opgaven er sådan set løst, men jeg ved ikke hvordan jeg skal forklare alle trin:

x*ln(x)-x = 0        Vi ønsker at løse ligningen

x*(ln(x)-1) = 0     Vi sætter x udenfor parentes

x = 0  v  ln(x)-1 = 0

x = 0  v  ln(x) = 1

x = 0  v  e^1

L = {e}               Ligningen har løsningen x = e

Ved nogen hvad man skal sige til de 3 midterlinier?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2016 af peter lind

Hvilken midterlinjer ?

 L = {0, e}


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2016 af Capion1

Ved at skrive forudsætningen fra starten og derefter lave hele kæden af implikationer, får man det hele med.
x·ln x  - x = 0  ∧  x > 0  ⇔  x(ln x  - 1) = 0  ∧  x > 0  ⇔ ...     


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2016 af Capion1

# 1
L = {e}  som trådstarter har skrevet.
# 0
Hvis du laver en dobbeltimplikationskæde, kan du frit, i begge retninger, bevæge dig i processen, hvor intet smutter undervejs.


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. oktober 2016 af StoreNord

x = 0  v  ln(x)-1 = 0           sandt, hvis 1. faktor er nul, eller hvis anden faktor er nul


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2016 af peter lind

#4 Det er en fejl jeg selv lavede. Ligningen er ikke defineret for x = 0


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. oktober 2016 af Capion1

# 4
Nej, x > 0 gælder for x i begge faktorer.


Svar #7
31. oktober 2016 af elshaolsen (Slettet)

Tak for svarene! Jeg forstår bare ikke hoppet mellem 

x = 0  v  ln(x) = 1

x = 0  v  e^1

Hvordan kan jeg med ord forklare at ln(x) = 1 bliver e^1? Synes ikke jeg kan finde nogen forklaring nogen steder på nettet


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. oktober 2016 af Capion1

# 4
Ikke enig i at svaret, i opgaven her, er brugbart.


Brugbart svar (1)

Svar #9
31. oktober 2016 af StoreNord

ln(x) = 1                   Bruger ex-funktionen på begge sider

<=> eln(x)=e1

<=>x=e

Vi ved selvfølgelig godt, at x=0 ikke er med i løsningsmængden da funktionen ikke er defineret i 0


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. november 2016 af AMelev

Grundmængden er R+, da Dm(ln) = R+

*ln(x)-x = 0        Vi ønsker at løse ligningen

x*(ln(x)-1) = 0     Vi har sat x uden for parentes

ln(x)-1 = 0    Vi har divideret med x > 0

ln(x) = 1   Vi har lagt 1 til på begge sider

x = e   Vi har taget den naturlige eksponentialfunktion e# (den omvendte funktion til ln) på begge sider

L = {e}               Ligningen har løsningen x = e


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. november 2016 af Soeffi

#0 
x*ln(x)-x = 0
   (Der gælder, at x > 0, ln(x) ikke er defineret ellers)

x*(ln(x)-1) = 0    Vi sætter x udenfor parentes (opløser i faktorer)

x = 0  ∨  ln(x)-1 = 0    vi sætter hver faktor lig med 0, idet vi bruger nulreglen

x = 0  ∨  ln(x) = 1    led med x isoleres på venstre side

x = 0  ∨  x = e    man tager exp(x) på begge sider 

L = {e}    Ligningen har løsningen x = e, idet x=0 er ugyldig som nævnt ovenfor


Skriv et svar til: Forklaring til ligningen x*ln(x)-x=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.