Matematik

hjæælp til matematik tretrinsreglen!

17. november 2016 af iisommerii (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for hjælp til en opgave hvor man skal bruge tretrinsreglen til at finde differentialkvotienten for funktion  f(x)=3x^2-1 i punktet x0 = 2

jeg vedhæfter opgaven

jeg kan slet ikke finde ud af det og er helt lost

på forhånd tak

Vedhæftet fil: mhjh 6 2.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2016 af peter lind

Du skal beregne ( f(2+h)-f(2) )/h . Efter reducering kan du forkorte h ud


Svar #2
17. november 2016 af iisommerii (Slettet)

så ender man jo bare med f


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2016 af 123434 (Slettet)

Δy=f(x0+h)-f(x0) er formlen for differenskvotienten

Metoden er, at vi først finder sekanthældningen(differenskvotienten). Derefter lader vi h gå mod, så vi kan finde tangentens hældning. Hvis vi lader h gå mod 0, så vil sekanten tilnærmelsesvis glide over i tangenten og derfor bruger vi denne teknik. 

f(x)=3x2-1

f(x0+h)=3(x0+h)2-1=3*(x02+h2+2hx0)-1=3x02+3h2+6hx0-1

f(x0)=3x02-1

Δy=3x02+3h2+6hx0-1-(3x02-1)=3x02+3h2+6hx0-1-3x02+1=3x02+6hx0

Sekantens hældning er dermed 3x02+6hx0

Vi finder differentalkvotienten ved at lade sekanten(også kaldet differenskvotietenten) ved at lade h gå mod 0. 

at=lim(3x02+6hx0)=3x02

h→0

Vi har altså ladt h blive så tæt på 0 som overhovedet muligt. Hvis h er tæt på 0, så forsvinder leddet 6hx0. Og tilbage har vi 3x02, som er tangenthældningen. 

Hældningen af tangenten er 3x02

Hvis x0=2, så 3*22=12

Hældningen af tangenten i punktet x0=2 er 12


Svar #4
17. november 2016 af iisommerii (Slettet)

jeg har forstået det nu men hvad mener du med at=lim er det grænseværdien ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. november 2016 af 123434 (Slettet)

Med at mener jeg hældningen af tangenten


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november 2016 af peter lind

 lim stammer fra det latinske limes som betyder grænse lim(f(x) = a for x-> b er gængs betegnelse for at f(x) går mod a for x gående mod b


Svar #7
17. november 2016 af iisommerii (Slettet)

ok og det som du har skrevet er svaret på opgave a, b,c og d samlet


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2016 af seht111 (Slettet)

lim betyder limit, og bruges når man taler om grænseværdier, skrives oftest "lim" og hvilken grænseværdi som betrages skrives under:    Fx lim(2x+h)=2x          eller   lim(5+1/n)=5
                                                      h->0                          n->uendelig

Pilen -> læses som "gående mod", altså h gående mod 0, og n gående mod uendelig


Svar #9
17. november 2016 af iisommerii (Slettet)

jeg har et spørsgmål til omkring en anden opgave hvis det er ok


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2016 af peter lind

opret en ny tråd til den


Svar #11
17. november 2016 af iisommerii (Slettet)

ok


Svar #12
17. november 2016 af iisommerii (Slettet)

jeg skriver også opgave ind her

om en funktion f oplyses, at f(2)=3 og f`(2)=4

a) bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2,f(2))


Skriv et svar til: hjæælp til matematik tretrinsreglen!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.