Matematik

Løs en andengradsligning HJÆLP TIL AFLEVERING!!!

20. december 2016 af mikiemause (Slettet) - Niveau: B-niveau

Denne her flotte 2 gradslignung skal løses og jeg kan ikke helt finde ud af den.. Er der ikke nogen der kunne hjælpe mig? Ville være et kæmpe hjælp!! 

ax^2 +x-20 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. december 2016 af PeterValberg

Da værdien for a er ukendt, kan du ikke entydigt løse ligningen i x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2016 af MatHFlærer

Det er som om at vi mangler informationer. 


Svar #3
20. december 2016 af mikiemause (Slettet)

værdien for a er bare a har jeg fået at vide og x skal jeg skrive som 1, men ved ikke rigtig hvordan jeg lige får lavet den..


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2016 af MatHFlærer

Hvis du ved at x skal være lig med 1, så har du:

a\cdot 1^2+1-20=0, så kan du selv finde ud af, hvad a skal være...


Svar #5
20. december 2016 af mikiemause (Slettet)

altså hele ligningen fik jeg til -240 for man skal regne diskriminanten ud først.. Men jeg synes at det er et urealistisk tal..


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. december 2016 af MatHFlærer

Nej nej, da a er ukendt, så får du ikke diskriminanten til -240.


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. december 2016 af MatHFlærer

Du kan tage en enorm besværlig vej til at få a=19, eller du kan indsætte x=1 i andengradsligningen og få a=19...

Enorm besværlig vej:

d=1^2-4\cdot a\cdot (-20)=1+80a

Så er d>0, så vi regner x, men da x=1 så har du ligningen:

1=\frac{-1+\sqrt{1+80\cdot a}}{2\cdot a} \Leftrightarrow a=19

Enorm nem vej:

a\cdot 1^2+1-20=0 \Leftrightarrow a=19


Svar #8
20. december 2016 af mikiemause (Slettet)

tak tak tak taaaaaaaak!! -du en skat!


Svar #9
20. december 2016 af mikiemause (Slettet)

men hvordan kommer du fra 4·a til at have 1+80a? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. december 2016 af MatHFlærer

d=1^2-4\cdot a \cdot (-20)=1-4\cdot (-20)a=1+80\cdot a

Husk:

1^2=1

Og husk, at -\cdot -=+, så

-4\cdot (-20)=80

Og så har du selvfølgelig den tilhørerende ukendte a. Derfor :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. december 2016 af AskTheAfghan

#7

Du skriver, d > 0. Men der vides ikke noget om det, da størrelsen a er helt ukendt i ligningen. Hvis der skal være d > 0,  skal der være a > 0. Med andre ord, der vil være to (vilkårlige) rødder, hvis a > 0. Idet en af rødderne er 1, passer det godt med, at a = 19 > 0. Blot en hurtig kommentar.


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. december 2016 af MatHFlærer

#11 jo, jeg havde den godt i tankerne. 


Skriv et svar til: Løs en andengradsligning HJÆLP TIL AFLEVERING!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.