Dansk

Postmodernismen og den nye realisme

30. december 2016 af BlueKarisma - Niveau: A-niveau

Hejsa

Hvordan kan postmodernismen og den nye realisme placeres i forhold til hinanden. Postmodernismen kommer først, men er der tale om at de overlapper hinanden som "perioder"?

Hvorfor jeg spørger er, at der på flere sider står at postmodernismen strækker sig til nutid. Og hvis de to ismer overlapper hinanden, hvad kendetegner så forskellene på disse?

Ville være taknemmelig for lidt hjælp her op mod eksamen


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2016 af mathon

Postmodernismen - efter 2. verdenskrig -  bygger på den forestilling, at alle ideologier er brudt sammen og de store fortællinger er døde. Med de store fortællninger menes den utopiske fremtidstro, som bl.a. kommunismen repræsenterede, og det borgerlige oplysningsprojekt. Hvor modernismens kunst ofte forsøger at give en samlet fremstilling af den moderne (splittede) virkelighed, har postmodernismen accepteret, at forestillingen om sammenhæng på det samfundsmæssige og individuelle plan er en illusion. Postmodernisme er en slags nihilisme, der fokuserer på de muligheder, som de postmoderne vilkår åbner for.
Postmodernismen slog først igennem som stilretning i USA. I litteraturen skete det i 1960'erne og 70'erne med forfattere som T. Pynchon, K. Vonnegut, V. Nabokov, J. Barth, D. Barthelme R. Coover og R. Federmann.
Først omkring 1980 kom postmodernismen for alvor til Europa, efter at de franske filosoffer J.F. Lyotard og J. Baudrillard havde beskæftiget sig med den.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. december 2016 af mathon

Nyrealisme eller Neorealisme.
1) En nyrealistisk retning i russisk litteratur knyttet til marxismen og ledet af Maksim Gorkij.
2) En nyrealistisk antifascistisk bevægelse i Italien sidst i 1940'erne med forfattere som Elsa Morante, Alberto Moravia, Carlo Levi, Elio Vittorini, Cesare Pavese, Primo Levy og Italo Calvino. Den italienske nyrealisme i romanen var samtidig med en nyrealistisk dokumentarisme i filmen med instruktører som Roberto Rosellini og Vittorio de Sica.
3) En nyrealistisk retning i dansk litteratur i 1960'erne med forfattere som Anders Bodelsen, Christian Kampmann og til dels Klaus Rifbjerg. De lagde vægt på en troværdig miljøskildring og psykologisk realisme.


     begge uddrag fra GADS LITTERATURLEKSIKON
     ISBN 87-76-70108-5


Skriv et svar til: Postmodernismen og den nye realisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.