Fysik

Stød

07. januar 2017 af Lakey (Slettet) - Niveau: A-niveau

En astronaut hopper op fra gulvet i en rumstation. m_astro=75 kg og m_rum=50tons. v_astro=3.2m/s

Jeg har fået rumstationens hastighed til at bliver 0,0048 m/s

Når astronauten når loftet giver han fat. Hvilken hastighed har rumskibet nu?

Hvorfor kan ikke give rumstationen en stor hastighed ved en række hop?

Det kunne være ret med en uddybbende forklaring, da det ikke er lektier eller lignende.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2017 af Number42 (Slettet)

Inertimomentet er konstant i et sluttet system

dvs p=m v er konstant

Det har du nok brugt når du beregner runstationens hastighed p=m_astro * v_astro = m_rum*v_rum

når astronauten griber fat i rumstationen efter hoppet bliver has hastighed igen lig med rumstationen som må være den samme som den var før der blev hoppet.

Det at p =mv (inertimomentet) er konstant er et centralt fysisk princip.

man kan ikke hoppe op og ned i en rumstation man kan kun hoppe op og ramme loftet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2017 af Eksperimentalfysikeren

mv er ikke inertimomentet, men bevægelsesmængden. Inertimomenter er ikke bevarede. Når astronauten sætter af fra gulvet, ændres hans bevægelsesmængde med størrelsen ma*va. Samtidig ændres rumstationens bevægelsesmængde med mr*vr = -ma*va. Når astronauten griver fat i loftet, ændrer han igen bevægelsesmængde, denne gang med -ma*va, hvorved rumstationen bevægelsesmængde ændres med -mr*vr.

I begge tilfælde er den samlede bevægelsesmængde uændret under hele forløbet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2017 af Number42 (Slettet)

Helt enig det roterede for mig

Skriv et svar til: Stød

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.