Fysik

Transiente forløb

09. januar kl. 10:37 af TineLE - Niveau: Universitet/Videregående

Hvad er transiente forløb?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar kl. 10:49 af mathon


Svar #2
09. januar kl. 11:30 af TineLE

Så det er et kredsløb der kun eksisterer i kort tid eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar kl. 11:37 af Eksperimentalfysikeren

Et eksempel: En tonegenerator afgiver en spænding med sinusformet svingningsforløb, hvis den har kørt et stykke tid. Når man tænder for den, skal den starte svingningen, hvilket kan bevirke, at den har en anden spændingsvariation end den, den normalt har. Hvordan forløbet er afhænger af tonegeneratorens konstruktion. For nogle typer kan man se, at svingningerne vokser hurtigt op, når over den ønskede amplitude, aftager hurtigt igen og svinger efterhånden ind til den ønskede amplitude. Typisk vil frekvensen i disse svingninger ligge lidt over 1 Hz, mens tonen selv måske ligger i det hørbare område.

Et andet eksempel: Fra et højtliggende reservoir fører en stor vandledning ned til et lavere område. En ventil nederst i ledningen skal bruges til at lukke for vandet. Hvis man lukker helt i en omgang, dannes der en trykbølge, der kan sprænge vandledningen. Fænomenet kaldes en vandhammer. Den rigtige måde at lukke ventilen på er at lukke den halvt og så vente på at bølgen, transienten, dør ud, hvorefter man kan lukke helt.

Et tredie eksempel. Når kompressoren i et køleskab starter, trækker den ekstra strøm. Dette kan ses på belysningen, der kommer et kort dyk i lyset i køkkenet. Det samme sker, når der tændes for et varmelegeme. Når der slukkes kommer der en ny transient, men denne gang er det en kort forøgelse af spændingen på grund af selvinduktion i ledningsnettet. Denne type transienter kan give skader på andet tilsluttet materiel, hvis ikke de er designet korrekt.

I alle tre tilfælde er der tale om et forløb, der optræder, når der sker en pludselig ændring i forholdene.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar kl. 12:17 af Eksperimentalfysikeren

#2

Kredsløbet kan godt være intakt under hele forløbet. Hvis man ændrer frekvensindstillingen på visse typer af tonegeneratorer mens de kører, sker der ikke bare en ændring af frekvensen. Svingningerne standser og starter igen.

Iøvrigt kan transiente forløb også optræde i økonomiske systemer, f.eks.hvis en række virksomheder går ned på grund af en tsunami, som det skete for nogle år siden.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar kl. 12:47 af Number42

Sprogligt betyder Transient forbigående.

I familien er Transit (fx  et to er i transit)

Teknisk anvendes det ofte for start fænomener eller elektriske støj spidser (fx ind og udkopings transienter). 


Skriv et svar til: Transiente forløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.