Fysik

Ujævn bevægelse

04. marts 2017 af Kristensenalex - Niveau: B-niveau

Hjælp søges :-)

Til enhver tid under faldet er den resulterende kraft givet ved forskellen på tyngdekraften og luftmodstanden,

F_{res}=F_{tynd}-F_{luft}. Forklar, hvorfor det kan konkluderes, at F_{tyn}=F_{luft} når tiden er 4 sekunder eller større.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2017 af peter lind

Det er en tvivlsom antagelse. Det må være fordi den resulterende kraft kan antages at være 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. marts 2017 af hesch (Slettet)

Hvis en heliumballon dropper en "bombe" fra 40 km højde, vil den opnå højere hastighed i starten
( Ftyngde > Fluft ). Regnes med konstant luftmodstandskoefficient, k, ( Fluft = k*v2 ), vil bombens hastighed approximere mod en konstant hastighed hvor Fluft = Ftyngde , men denne hastighed vil dog aldrig nås helt.  Dette under antagelse af at lufttrykket under faldet er konstant.

Tages behørigt hensyn til at lufttrykket stiger ved faldende højde, vil bombens hastighed aftage ved en given højde fordi Fluft > Ftyngde ved det højere lufttryk med den opnåede hastighed.

Det kan da være at man kan udstyre bomben med en faldskærm, konstrueret således at denne maximale hastighed netop opnås efter 4 sek, grundet det stigende lufttryk, men så vil hastigheden altså falde igen fordi lufttrykket stiger yderligere ved fortsat fald.

Har du et specifikt eksempel, med angivelse af starthøjde, masse, luftmodstandskoefficient, kan man simulere hastighedsforløbet under faldet, og det gør jeg gerne, hvis det har interesse.


Skriv et svar til: Ujævn bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.