Fysik

At udregne en afstand til en stjerne

18. april 2017 af xxej (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg har lige for tiden om parallaksemetoden i fysik, og har fået stillet denne opgave.

Proxima Centauri er den nærste stjerne til solen, og parallaksen måles til 0,000214°.

Udregn afstanden til stjernen i både km og lysår

Håber i kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2017 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. april 2017 af AngelOneOne

Hej,

For at måle afstanden (d) til en stjerne skal man bruge parallaksemetoden. Metoden kan dog kun bruges på afstande mindre end 150 lysår. Man benytter den viden at Jorden bevæger sig rundt om Solen på et år og at afstanden fra Jorden til Solen er 150.000.000 km. Parallaksemetoden går ud på at man måler retningen til en stjerne på to forskellige årstider for at bestemme dens parallakse (p). Parallakser er meget små, derfor kan de være lidt svære at måle og derfor bruger man normalt enheden parsec. 1 parsec = 3,09*10^13 km = 3,3 lysår.

d_{km}=\frac{150 \cdot 10^{6}km}{sin(p)}

1 lysår (ly) = ca. 9.500.000.000.000 km (9,5 billioner km)

d_{ly}=\frac{d_{km}}{9,5\cdot 10^{12}km/ly}

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: At udregne en afstand til en stjerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.