Fysik

Hvorfor stiger 10% af et isbjerg over havoverfladen mens resten er under vandet?

07. maj 2017 af xamza1608 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Som titlen siger" Hvorfor stiger 10% af et isbjerg over havoverfladen mens resten er under vandet?"

plus spørgs hvis is har en laver densitet end vand hvorfor flyder den ikke helt men kun halv vejs. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

Slå isens densitet op og brug så Arkimedes lov.


Svar #2
07. maj 2017 af xamza1608 (Slettet)

#1

Slå isens densitet op og brug så Arkimedes lov.

Jeg ved ikke hvorfor det hele synker og hvorfor der er en top. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. maj 2017 af SuneChr

Du skal benytte Archimedes' Lov.
Rumfanget af dén del af isen, der ligger under vandoverfladen, er den fortrængte væskemængde.
Tyngden af hele isen er lig med tyngden af den fortrængte væskemængde.            


Svar #4
07. maj 2017 af xamza1608 (Slettet)

#3

Du skal benytte Archimedes' Lov.
Rumfanget af dén del af isen, der ligger under vandoverfladen, er den fortrængte væskemængde.
Tyngden af hele isen er lig med tyngden af den fortrængte væskemængde.            

så alt det der lægger under isen er den fortrængte væske og den del der lægger øverst er pga. den desitet er laver end vandet? Og da isens densitet 0,9 g/cm^2 og vand er 1 g/cm^2 så derfor er der 1/9 under vandet. Har jeg forstået det rigtigt. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

Den fortrængte væskemængde ligger ikke under isen. Det er den væskemængde, der er blevet skubbet væk, da isen kom ned i vandet. Det er faktsik det hul, der ville være, hvis isen pludselig forsvandt. Jeg er ikke sikker på, om du har forstået det, din beskrivelse stemmer i hvert fald ikke, men du er inde på det rigtige. 1 cm3 is har massen 0,9g, fordi densiteten er 0,9g/cm3. For at kunne flyde, skal den fortrængte væskemængde også have en masse på 0,9g. Da vands densitet er 1g/cm3, skal der fortrænges 0,9cm3 af vandet, så 0,9cm3 af isen er nede i vandet, mens resten er ovenover vandet.

(Bemærk isen lægger ikke i vandet, den ligger i vandet. Ordet "lægge" har genstandsled, det har "ligge" ikke. Man lægger en bog (genstandsledet) på bordet, og så ligger (grundled) bogen på bordet.)


Svar #6
07. maj 2017 af xamza1608 (Slettet)

Så hvis nu vi har 1000 kg is der skal flyde på vand så betyder det at den fortrængte væske er 900 kg og det er derfor man kan se det 100 kg over vandet. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

Nej. Hvis du har 1000kg is, skal det fortrænge 1000kg vand. de 1000kg vand fylder 1000L, me isen fylder 1111L, så der stikker 1111L - 1000L = 111L is op over vandet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. maj 2017 af SuneChr

# 6 Ja.
Vi kan prøve at regne efter.
1000 kg is fylder 10/9 m3 hvoraf de 9/10 m3 ligger under vandoverfladen. Det er 1 m3 is hvis masse er 900 kg.


 


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

#8 Nej. Hvis isens masse er 1000kg, skal den fortrænge 1000kg vand for at flyde.


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. maj 2017 af SuneChr

# 9
Hvis dette ville være tilfældet, skulle is og vand have samme massefylde og al isen befinde sig umiddelbart
under vandoverfladen.


Svar #11
08. maj 2017 af xamza1608 (Slettet)

vand: densitet på 1 g/cm^3
og is har  0,9 g/cm^3.
 1000 kg vand og 1000 kg is. 1000 kg vand fylder 1000 l men is fylder 1100 l. Derfor når man sætter Isen ned vandet så vil 110 liter være synlig

Brugbart svar (1)

Svar #12
08. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

#11 Ja, det er det, bortset  fra at 1100 l  - 1000 l = 100 l, ikke 110 l.


Svar #13
08. maj 2017 af xamza1608 (Slettet)

Ok tusinde tak for hjælpen min gode herre. Håber du får en fantatisk aften :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

#10

Det er ikke rigtigt. Da is og vand har forskellig massefylde, fylder 1000kg is ikke det samme som 1000kg vand.


Svar #15
08. maj 2017 af xamza1608 (Slettet)

 

#10

Det er ikke rigtigt. Da is og vand har forskellig massefylde, fylder 1000kg is ikke det samme som 1000kg vand.

ok


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. maj 2017 af mathon

Flydning:
                   Opdriften er lig med tyngden af det fortrængte vand = tyngden af isen

                   \small V_{under}\cdot \left ( 1030\; \tfrac{kg }{m^3} \right )\cdot g=V\cdot \varrho _{is} \cdot g

                   \small V_{under}\cdot \left ( 1030\; \tfrac{kg }{m^3} \right )=V\cdot \varrho _{is}

                   \small \frac{V_{under}}{V}\cdot=\frac{ \varrho _{is} }{1030\; \tfrac{kg}{m^3}}

                   \small \frac{V-V_{over}}{V}=\frac{ \varrho _{is} }{1030\; \tfrac{kg}{m^3}}

                  \small 1-\frac{V_{over}}{V}=\frac{ \varrho _{is} }{1030\; \tfrac{kg}{m^3}}

                  \small \small \frac{V_{over}}{V}=1-\frac{999{,}84 }{1030}


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. maj 2017 af mathon

…som, når der ses bort fra densitetsforskellen mellem saltvand og ferskvand og isdensiteten nedrundes,
giver:
                 \small \frac{V_{over}}{V}=1-\frac{900 }{1000}

                 \small \frac{V_{over}}{V}=0{,}1=10\%

                    


Skriv et svar til: Hvorfor stiger 10% af et isbjerg over havoverfladen mens resten er under vandet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.