Matematik

Gennemsnithastighed pr. km.

11. maj 2017 af Am1a2n3 (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Hej!

Hvordan beregner man gennemsnithastighed pr. km?

Fx hvis man løber på 3 km. på 15 min. 24 sek.

Kan det passe, at man deler tiden med strækningen for at farten?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2017 af mathon

                               Det passer ikke, at man diverer tiden med strækningen    det ville jo give  \small \small \small \frac{min}{km}
men omvendt
                               …man diverer strækningen med tiden, hvilket giver  \small \small \frac{km}{min}
                              


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2017 af mathon

        \small 24 sek er \small \tfrac{24}{60} min = \small \tfrac{4}{10}=0{,}4 min

dvs
        \small 15 min \small 24 sek = \small 15{,}4 min

gennemsnitshastigheden er
                                                 \small \small v_{gennemsnit}=\frac{3000\; m}{15{,}4\; min}=194{,}805\; \tfrac{m}{min}=11{,}688\; \tfrac{km}{h}


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2017 af SkipperN (Slettet)

Lige for at tilføje, hvis du måske ikke er helt med: Når du er kommet frem til 194,805, så skal du gange med 60 or af få det i timer og derefter dividere med 1000. På denne måde kommer du fra meter til kilometer, da der går 1000 meter på en kilometer. Samtidigt får du tidsenheden på den rigtige form. 

Du kan også direkte udregne det ved først at udregne de 15,4 minutter til timer. 15,4/60=0,25666667. Herefter kan du sige 3 kilometer/0,25666667=11,688 km/t. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2017 af SkipperN (Slettet)

Lige for at tilføje, hvis du måske ikke er helt med: Når du er kommet frem til 194,805, så skal du gange med 60 or af få det i timer og derefter dividere med 1000. På denne måde kommer du fra meter til kilometer, da der går 1000 meter på en kilometer. Samtidigt får du tidsenheden på den rigtige form. 

Du kan også direkte udregne det ved først at udregne de 15,4 minutter til timer. 15,4/60=0,25666667. Herefter kan du sige 3 kilometer/0,25666667=11,688 km/t. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2017 af mathon

eller:

             \small 1\; \tfrac{m}{min}=0{,}06\; \tfrac{km}{h}

             \small 1=0{,}06\tfrac{\tfrac{km}{h}}{\tfrac{m}{min}}

             \small \small 194{,}805\; \tfrac{m}{min}=194{,}805\; \tfrac{m}{min}\cdot 1=\left (194{,}805\; \tfrac{m}{min} \right )\cdot \left ( 0{,}06\; \tfrac{\frac{km}{h}}{\frac{m}{min}} \right )=11{,}668\; \tfrac{km}{h}


Skriv et svar til: Gennemsnithastighed pr. km.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.