Fysik

Bremseformlen, hvad går det ud på?

15. maj 2017 af Henry1505 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Er der nogen, som kan hjælpe mig med at forstå ved bremseformlen med konstant acceleration helt nøjagtig går ud på?

Formlen ser således ud:

v^2-v0^2=2a(s-s0)

Indikerer det kraften man bremser med?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj 2017 af peter lind

Venstre side er faldet i hasighedernes kvadrat. Højre side er 2*accelleration*tilbagelagt vej


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

Det er i virkeligheden energibevarelse, der er tale om:

ΔEkin = -ΔEpot

m*v^2-m*v0^2=2a*m(s-s0), hvor a er negativ.

Division med m på begge sider af lighedstegnet giver ligningen. Der er altså tale om energi pr masseenhed.


Svar #3
15. maj 2017 af Henry1505 (Slettet)

Mange tak for hurtigt svar! Dejligt at I vil hjælpe, men må jeg spørge i hvilken sammenhæng ville man benytte bremseformlen?


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

F.eks. hvis man skal opstille skiltning om hastighedsbegrænsning. Man ved, hvor langt en bilist kan se, og kan så regne ud, hvor meget man kan reducere hastigheden med skiltning et enkelt sted. Man kender den tilladte hastighed før skiltet, acellerationen og synsvidden, og så kan man beregne, hvor langt, man kan komme ned i hastighed. Skal hastigheden længere ned, f.eks. ved vejarbejde på motorvej, går man trinvis frem, så man f.eks. først  går ned til 90km/h, derefter til 70km/h og til sidst 50km/h.


Svar #5
19. maj 2017 af Henry1505 (Slettet)

Super god hjælp! Det giver rigtig god mening, tak!


Skriv et svar til: Bremseformlen, hvad går det ud på?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.