Fysik

Coulombs lov

08. august 2017 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

Hej. Kan nogen forklar mig coulombs lov om gnidning


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. august 2017 af mathon

Coulomb's Lov handler om elektrostatiske ladninger.
Er ladningerne på to hvilende vekselvirkende ladninger regnet med fortegn
\small q_1 og \small q_2 og afstanden mellem dem \small r regnet positiv i retning fra \small q_1 mog \small q_2 
er den elektrostatiske tiltrækningskraft mellem dem

                                   \small \small \small \overrightarrow{F}=\frac{1}{4\pi \varepsilon_r \varepsilon _o}\cdot \frac{q_1\cdot q_2}{r^2}\cdot \frac{\overrightarrow{r}}{r}

når stoffet mellem ladningerne har den relative permittivitet \small \varepsilon _r (en talværdi)
og
vacuum permittiviteten \small \varepsilon _o=8{,}85\cdot 10^{-12}\; \tfrac{F}{m}      (F = Farad)
                 

Om ladningerne fjernes fra hinanden ved gnidning eller på anden måde er ligegyldigt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. august 2017 af hesch (Slettet)

Nej, den handler ikke om elektrostatik.  Coulomb kendte åbenbart også til andre ting.

Jeg har googlet: Coulombs+law+friction og har bl. a. fundet:

https://mech.subwiki.org/wiki/Coulomb%27s_law_of_friction


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

Som nævnt i #2 beskæftigede Charles-Augustin de Coulomb sig også med andet end elektricitet, bl.a. gnidningskræfter, torsionsmomenter og geoteknik.

Vi er desværre tilbøjelige til at overse, at de mange videnskabfolk har arbejdet med andet, end en enkelt velkendt ting. Newtons love er velkendte i mekanikken, men Newtons lov hører hjemme i optikken, og han er kendt for meget andet end de tre love i mekanikken! Man skal huske, at det arbejde, som en person er mest kendt for, sansynligvis kun har optaget personen i en kort periode, men hvad med resten af livet Coulomb blev 80 år! Han har da sikkert ikke trillet tommelfingre resten af tiden.


Skriv et svar til: Coulombs lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.