Fysik

hurtig hjælp om forstørrelses glas

11. august 2017 af jewan (Slettet) - Niveau: A-niveau

FORSTØRRELSESGLAS

Betragt et forstørrelsesglas med en fokallængde på f = 11 cm. 12 Hvad er henholdsvis den maksimale forstørrelse og maksimale angulære forstørrelse det kan give?

Hvilken af de to værdier er mest relevant for almindeligt brug?

jeg ved at jeg skal bruge 1/f. men hvad skal den bruges til ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2017 af Number42 (Slettet)

Problemet synes ikke godt formuleret og hvad er de 12?

Men mon ikke du tænker på linseformlen 1/f = 1/do +1/di  hvor d index o er objekt afstanden og d index i er billed afstanden.

Forstærkningsligninger er H = hi/ho = - do/di    h index i er billed højden og h index o er objekt højden

Det gælder kun for tynde linser. 


Svar #2
11. august 2017 af jewan (Slettet)

ups. 12 er spørgsmålet. 

men hvordan skal jeg kunne bruge formlerne når kun f er opgivet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. august 2017 af mathon

Maksimale forstørrelse

                                         \small \small M=\frac{25\;cm}{11\; cm}=\times2{,}3

     Når vinklen med forstørrelse er \small m^r
og
     vinklen uden forstørrelse er \small u^r

er vinkelforstørrelsen:

                                         \small M=\frac{m}{u}


     arbejdsafstanden regnes til 25 cm


Svar #4
11. august 2017 af jewan (Slettet)

men der er ikke opgivet vinkler i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. august 2017 af mathon

                                         \small \small M=\frac{m}{u}\approx \frac{\frac{g}{f}}{\frac{g}{25\;cm}}=\frac{25\;cm}{f}=\frac{25\;cm}{11\;cm}=2{,}3

da \small \small \sin(\varphi )\approx \varphi når \small \varphi er positiv og lille.


Svar #6
11. august 2017 af jewan (Slettet)

men det er formlen for max forstørrelse, hvad med max angulære forstørrelse? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. august 2017 af mathon

det er den maximale vinkelforstørrelse.


Svar #8
11. august 2017 af jewan (Slettet)

Er formlen for max forstørrelse ikke mest relevant at bruge ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. august 2017 af Avalon (Slettet)

Hvordan får du at afstanden er 25 cm? Er det noget der antages eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. august 2017 af Number42 (Slettet)

jeg troede det var klart, her kommer flere detaljer, men faktisk skulle du kunne slå det op i din lærebog:

Linsesystemet består af forstørrelsesglas og et øje.

Bruger man nu forstørrelsesglasset forstørrer det mest når øjet er helt tæt på glasset, så den afstand sætter vi til nul. 

Normal læseafstand er 25 cm = 250 mm  så det giver et billede i øjet som i størrelse er d3/ 250 (afstanden i øjet til retinaen d3 er ca 23 mm) gange objektets størrelse.

regner man nu ud hvad  forstørrelsen på nethinden er med glasset får man d3/d1 gange objektets størrelse er billedets størrelse  på nethinden ,  d1 skal være mindre end brændvidden og jo nærmere den er til brændvidden jo mere forstørrelse får man. så vi kan sætte d1 = 110 mm

den forstørrelse vi får skal regnes som forstørrelsen i forhold til hvad  nethinden ville se uden glasset og det bliver 250/110 = 2,3  det skal ikke være nøjagtigere pga de forskellige forenklinger der er foretaget i den virkelige formel .


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

#9

De 25cm er den normale læseafstand. Når man betragter en lille genstand uden hjælpemidler, vil man normalt holde den i 25cm's afstand. Øjet vil i så fald være indstillet til denne afstand.


Skriv et svar til: hurtig hjælp om forstørrelses glas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.